CRNE BROJKE

Istraživanje o mentalnom zdravlju LGBTIQ osoba: Više od 15 posto barem jednom pokušalo samoubojstvo

Istraživanje koje je provela udruga Dugine obitelji, prvo takve vrste, pokazalo je da 73 posto LGBTIQ osoba imalo suicidalne misli
 Ivana Nobilo/Cropix

Udruga Dugine obitelji izvijestila je u četvrtak o rezultatima istraživanja o mentalnom zdravlju LGBTIQ (neheteroseksualnih) osoba u Hrvatskoj, koje je pokazalo da je više od 15 posto ispitanih pokušalo samoubojstvo barem jednom, dok ih je 73 posto imalo suicidalne misli.

Riječ je o prvom istraživanje takve vrste, provela ga je udruga Dugine obitelji na više od 1600 ispitanika i ispitanica.

Istraživanje pokazuje da je 75 posto ispitanih osoba doživjelo diskriminaciju, a 65 posto boji se diskriminacije od bolničkog osoblja. Nadalje, 25 posto ispitanika su žrtve fizičkih napada dok za 13 posto nitko ne zna za njihovu seksualnu orijentaciju.

Manjinski stres povezan je s većom količinom depresije i anksioznosti, lošijom emocionalnom, psihološkom i socijalnom dobrobiti i nižom kvalitetom života, te znatno utječe na sve aspekte mentalnog zdravlja LGBTIQ osoba.

"S obzirom da druga istraživanja pokazuju da oko 10 posto svjetske populacije čine LGBTIQ osobe, a to možemo preslikati i na hrvatsku populaciju, podaci pokazuju da je dio našeg društva iznimno ranjiv pa bi im trebalo omogućiti veće kapacitete za brigu o mentalnom zdravlju", rekla je psihologinja i jedna od istraživačica Matea Popov.

Strana istraživanja pokazuju da su LGBTIQ osobe dva do 10 puta sklonije poteškoćama s mentalnim zdravljem, posebice s anksioznošću, depresijom i ovisnostima, pa su stope suicida u toj populaciji višestruko veće.

S obzirom da je provedeno istraživanje ispitivalo utjecaj seksualne orijentacije na mentalno zdravlje i manjinski stres, istraživački tim planira u idućim istraživanjima ispitati utjecaj rodnog identiteta na mentalno zdravlje i manjinski stres.

"Smatramo da su transrodne osobe višestruko društveno ugrožene pa je od iznimne važnosti da imamo i te podatke. Također, nadamo se da će se takvo istraživanje ponoviti za nekoliko godina kako bismo vidjeli eventualne promjene", kaže Popov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:18