POTVRDA IZ AUSTRIJE

Istražno povjerenstvo Koruške: Istražujemo Hypov kredit HOTO grupi

Rolf Holub rekao je da je kredit za projekt Cvjetni grupi jedan od sumnjivih
 Mijo Lišanin/CROPIX

ZAGREB - Podršku prosvjednicima u Varšavskoj ulici, koji se protive izgradnji ulazno-izlazne rampe za podzemnu garažu unutar područja pješačke zone, došao je pružiti Rolf Holub, predsjednik istražnog povjerenstva pokrajine Koruška u slučaju Hypo banke, piše portal Zagrebancija.com .

- Postoji sumnja da se Hypo banka u Hrvatskoj bavila špekulacijama nekretnina, surađivala sa političarima investitorima te nastupala kao investitor i davatelj kredita u sumnjivim poslovima.

U rujnu počinje istraga o poslovima Hypo banke u Hrvatskoj na kojoj bi se trebale rasvijetliti okolnosti mnogih kredita koje je davala tijekom proteklih godina. Radi se o desetak sumnjivih poslova kojima je vrijednost oko 200 - 300 milijuna eura, a među kojima je projekt 'Skiper' u Istri - rekao je Rolf Holub.

Dodao je kako je i kredit za Cvjetni trg jedna od sumnjivih financijskih transakcija.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević i i prvi čovjek građanske inicijative Pravo na grad Teodor Celakoski predali su Holubu niz dokumenata u kojima se, kako tvrde mogu naći dokazi da je Horvatinčić dobio kredit pod sumnjivim okolnostima. Predani su i gruntovnica i katastarski list koji dokazuju da postoje na dvije adrese Varšavska 6 i Cvjetni trg 4 postoje čak 4 plombe, tj. sudska spora na nekretninama.

- Bez obzira na to Horvatinčiću jer osigurano 47 milijuna švicarskih franaka na temelju hipoteke na kuću na kojoj se vodi nekoliko sporova. I sve to pod jako niskom kamatom od 100 000 franaka - objesnili su Celakoski i Tomašević.

Kao jedan od svjedoka u cijeloj istrazi o poslovanju Hypo banke pozvan je bio i guverner HNB-a Željko Rohatinski, no kako se nije pojavio bit će zvan još jednom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01