NOVA FUNKCIJA

ISTRAŽUJE GA USKOK, ALI TO NIJE PROBLEM Bivši ministar Lovro Kuščević postaje član Odbora za zakonodavstvo

 
Lovro Kuščević
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odlučio je u petak poslati pismo klubovima zastupnika sa zahtjevom da mu do 15. listopada predlože kandidate za viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) s obzirom da 25. listopada istječe šestogodišnji mandat Nevenu Barbaroši.

Guvernera, zamjenika i viceguvernere HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanje i na osnovi mišljenja saborskog Odbora za financije i državni proračun.

Barbaroša, kojeg je Sabor viceguvernerom imenovao 25. listopada 2013., u HNB-u koordinira poslove iz područja Sektora platnog prometa.

HNB ima šest viceguvernera, Sabor je ljetos drugi šestogodišni viceguvernerski manadat povjerio Michaelu Faulendu i Bojanu Frasu.

Nakon ljetne rekonstrukcije Vlade, odnosno povratka nekih ministara u zastupničke klupe te odlaska pojedinih zastupnika u izvršnu vlast, Odbor je odobrio promjene u sastavima saborskih radnih tijela.

Kuščević u Odboru za zakonodavstvo

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić imenovan je voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentranoj skupštini Vijeća Europe te članom Odbora za poljoprivredu.

Vesnu Bedeković, koja je postala ministrica za demografiju na mjestu predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, zamijenit će Irena Vukasnović Petrijevčanin (HDZ).

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, postaje član Odbora za zakonodavstvo.

- Nije cvijet u Odboru za zakonodavstvo - konstatirao je tom prilikom Silvano Hrelja (HSU).

Odluke Odbora treba potvrditi Hrvatski sabor.

Sabor potvrdio skidanje imuniteta Kuščeviću

Hrvatski sabor prihvatio je u petak izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o ukidanju imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću te o vraćanju u Sabor dvojice bivših ministara Tomislava Tolušića i Gorana Marića, koji su nakon srpanjske rekonstrukcije Vlade aktivirali zastupničke mandate.

Zahtjev za skidanje imuniteta Kuščeviću podnijelo je Državno odvjetništvo Hrvatske radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u zlouporabu položaja, a praksa je MIP-a da u takvim slučajevima skida imunitet zastupnicima.

Sabor nije skinuo imunitet zastupniku Ivanu Klarinu (SDP) budući da su ga za kaznena djela klevete tužila dva privatna tužitelja, Ante Kulušić i samoborski DIV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:10