OPSKRBA ENERGIJOM

Italija predlaže energetsku trilateralu za sjeverni Jadran

Omisalj, otok Krk, 210211.Na JANAF-ovom Terminalu u Omislju danas su poceli radovi na izgradnji tri nova spremnika, investicija vrijedna oko 850 milijuna kuna. Radove je simbolicno zapocela Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Na slici: spremnici.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

LJUBLJANA - Pitanje gradnje LNG terminala za tekući plin kod Trsta bilo je jedno od središnjih pitanja talijansko-slovenske ministarske koordinacije koja je u petak zasjedala u Sloveniji.

Kako je nakon bilateralnog sastanka s talijanskim ministrom za okoliš i zaštitu prorodnih resursa Corradom Clinijem, na Brdu kod Kranja, izjavio slovenski ministar za okoliš i poljoprivredu Franc Bogovič, talijanska je strana na sastanku predložila šire razgovore o energetskoj opskrbi na području Sjevernog Jadrana u koje bi se osim Slovenije i Italije uključila i Hrvatska.

Slovenija se i dalje protivi gradnji planiranih dvaju LNG terminala nedaleko Trsta zbog mogućeg prekograničnog utjecaja na okoliš. Italija pak dokazuje da takvog utjecaja neće biti u slučaju kopnenog LNG terminala kod mjesta Zuale blizu granice sa Slovenijom, dok je glede projekta drugog, morskog terminala u Tršćanskom zaljevu i dalje spremna razgovarati.

Slovenski ministar nakon sastanka je rekao da su oko problematike LNG terminala napravili presjek trenutačnog stanja, ali bez konkretnih zaključaka, no da osobno pozdravlja talijansku inicijativu da se u energetsku raspravu o projektima za sjeverni Jadran uključi i Hrvatska.

Clini je pak dao do znanja da je u Italiji rasprava oko projekta kopnenog terminala Zuale završena i da on ima ekološku dozvolu pa ostaje unutarnje pitanje Italije, bez obzira na rezerve Slovenije. No, što se tiče "off-shore" terminala u Tršćanskom zaljevu i s njim povezane gradnje plinovoda, tu napredovanje u realizaciji projekta ometa i negativno stajalište lokalne zajednice u Italiji, kazao je Clini.

Talijanski ministar zbog toga je predložio uspostavu svojevrsne energetske trilaterale s Hrvatskom, gdje bi se došlo do rasprave u širem kontekstu i do razumijevanja koje energetske projekte pojedina strana želi realizirati.

Na pitanje što ako i nakon trilateralnih sastanaka Slovenija i Hrvatska zadrže stajalište protiv LNG terminala kod Trsta, Clini je rekao da je najprije potreban razgovor. "Slovenija i Hrvatska imaju svoje zamisli i projekte, o tome želimo zajedničku raspravu", rekao je Clini, dodajući da bi se na sastancima tri strane vidjelo kakvi su projekti predviđeni i mogu li se oni "integrirati".

Clini je izrazio stajalište da bi do takvog trilateralnog sastanka moglo doći krajem ove ili početkom iduće godine. "Naše tri države na vrlo malom prostoru dijele isto more koje je od velike važnosti za transport naftnih derivata i za energetske instalacije", naglasio je Clini nakon susreta sa slovenskim ministrom Bogovičem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24