POPULARNI SERVIS

ITUNES USKORO U HRVATSKOJ? Europski parlament donio direktivu za legalno skidanje glazbe

Nova direktiva koju je u utorak većinom glasova donio Europski parlament u Hrvatsku bi uskoro mogla na velika vrata dovesti globalne glazbene servise poput Appleovog iTunesa, koji nude legalno skidanje glazbe ili drugih sadržaja zaštićenih autorskim pravima.

Hrvatska je trenutno jedina od 28 članica Europske unije u kojoj je iTunes nedostupan, ali to bi se moglo promijeniti, s obzirom da Direktiva o upravljanju kolektivnim pravima ovo područje uređuje na potpuno nov način.

Umjesto dosadašnje prakse da legalni download servisi pregovaraju s organizacijama za zaštitu autorskih prava u svakoj zemlji članici EU posebno, direktiva propisuje da bi sporazum s organizacijom koja prikuplja naknade za autorska prava na teritoriju samo jedne države trebao vrijediti na teritoriju svih članica EU.

Ipak, da bi pravila iz nove direktive zaživjela, organizacije poput hrvatskog ZAMP-a morat će demonstrirati tehničku kapacitiranost za provedbu ugovora koji bi vrijedio na teritoriju čitave Europe, tj. morat će dokazati da mogu procesuirati baš sve podatke o broju skidanja ili streamanja.

Trenutno u Europi djeluje oko 250 organizacija za zaštitu kolektivnih autorskih prava.

Novu je direktivu predložila Europska komisija, nadajući se da će za posljedicu imati veću ponudu online servisa. Iako je sve prošlo bez većih problema u Europskom parlamentu, da bi direktiva stupila na snagu formalno je mora potvrditi i Europsko vijeće, nakon čega počinje teći rok od 24 mjeseca da svaka država članica direktivu na odgovarajući način implementira u svoj pravni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:46