NITI POSLA, NITI PRIHODA

Iva: Zbog isplate zaostale plaće od 4000 kn makli su me s burze rada

ZAGREB - Zbog manje od četiri tisuće kuna koje joj je nekadašnji poslodavac uplatio na žiroračun na ime duga, Zagrepčanka Iva (ime koje koristimo radi zaštite njenog identiteta) izgubila je status nezaposlene osobe, odnosno izbrisana je iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kobnih 3985,77 kuna

Iva je u siječnju primila 3985,77 kuna. Isplatila joj ih je jedna zagrebačka osnovna škola kao naknadu za sudjelovanje u radu školskih odbora tijekom 2010. No, radi se o zaostalim isplatama koje je škola platila s višemjesečnim kašnjenjem. Iva u međuvremenu nije uspjela pronaći posao, niti ima primanja, no Zavod je procijenio da taj primitak pokazuje da više nije nezaposlena.

Sve to otkrila je kada je na Zavod došla prijaviti se za posao popisivača na predstojećem popisu stanovništva.

Istom analogijom, kada bi koja od radnica Kamenskog dala otkaz i prijavila se na Zavod, riskirala bi da je se izbriše iz evidencije čim joj Kamensko odluči platiti zaostale plaće. U Zavodu se pozivaju na propise na temelju kojih su donijeli odluku, ali...

- Žalila sam se jer mi to nije logično. Prvo, donijeli su rješenje 18. veljače da mi status prestaje 31. siječnja. Kako je moguće donijeti retroaktivnu odluku? Drugo, kako je moguće da sam izgubila status nezaposlene ako sam nezaposlena - pita se Iva, pravnica s dugogodišnjim stažem u marketingu.

Sve ispočetka

U srijedu se na Zavod uspjela ponovno prijaviti, jer je “mjera” Zavoda trajala do 15. ožujka. No, kako je sustav smatra novom nezaposlenom osobom, sada bi trebala opet proći savjetovanje o traženju posla. Izgubila je naknadu za nezaposlene i besplatne karte za javni prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:32