SMJENE U VLADI

‘Ivan Anušić neće u rat s premijerom Plenkovićem, ali će mu biti kamen u cipeli‘

Slavonija se još ne inati: većina od pet županijskih organizacija na istoku Hrvatske nikada nije bila revolucionarno nastrojena

Ivan Anušić

 Ronald Goršić/Cropix

Smjena Nataše Tramišak, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, za koju je sama rekla da od premijera Andreja Plenkovića nije doznala pravi razlog, kao što ga niti on nije podijelio s javnosti, ipak ne bi trebala izazvati nikakav otvoreni sukob na relaciji Ivan Anušić - Andrej Plenković. O tomu se, naime, počelo spekulirati čim je postalo jasno da će premijer smijeniti jednu od najuspješnijih ministrica u svojoj Vladi.

Čim je u srijedu iza podneva objavljeno da se planira smjena Nataše Tramišak, svi su mediji krenuli u potragu za Anušićem i njegovom izjavom o smjeni ministrice s kojom on surađuje već dugi niz godina.

Produbljen jaz

Ona je, pak, u njegovim timovima uvijek imala ključnu ulogu u planiranju i realizaciji projekata sufinanciranih iz fondova EU, što ju je 2020. i lansiralo na ministarsku dužnost. Anušić se lani uspješno suprotstavio premijerovoj nakani da ukloni ministricu. Ovaj put nije uspio, iako je opet bio protiv njezine smjene, ali o tome javno još nije rekao ni riječ.

Potpredsjednik HDZ-a, inače uvijek dostupan za medije, ovaj je put očito odlučio uzeti malo dulji time out prije nego što komentira smjenu svoje dugogodišnje suradnice. Niti iz kruga njegovih bliskih suradnika nije se moglo puno doznati.

No, prema onome što smo uspjeli složiti u mozaik iz nekoliko razgovora s ljudima iz osječko-baranjskog HDZ-a, može se zaključiti da Anušić neće ići đonom na premijera.

- Sumnjam da će si Anušić dopustiti da na kadrovskim pitanjima Plenkoviću nabaci volej, pa da ovaj krene u obračun s njim. Uostalom, i sam je svjestan da premijer sam sebi bira tim, a u njemu Tramišak vjerojatno nikada nije ni vidio. No, morao je nekako nagraditi sjajan rezultat koji je s izbora donio osječko-baranjski HDZ, nadajući se da se Tramišak neće snaći i da će se vrlo brzo poskliznuti.

No, to se nije dogodilo, pa ju je na kraju otpustio samo zato što mu se očito ne sviđa - rekao nam je jedan od rijetkih slavonskih HDZ-ovaca koji se javio na naš poziv. Dodao je da je "ministrici, čini se, jedini grijeh bio to što se zatvorila u sebe i ni s kim nije komunicirala," kako sada iz Vlade pokušavaju "oprati" premijerovu odluku. Očito je nebitno to što je svoj posao radila odlično.

No, ne treba sumnjati da će ova premijerova odluka još više produbiti jaz između njega i Anušića, a vidimo da ni N. Tramišak nije baš politički nepismena, kako su možda mislili oni koji je ne poznaju dobro. U svakom slučaju, premijer je dobio još jednog unutarstranačkog oponenta koji puno zna, a očito nema problem izreći svoje stavove. To će, međutim, još neko vrijeme Plenkoviću vjerojatno biti samo jedan jako neugodan kamen(čić) u cipeli.

Pokorni i na liniji

Naime, bojazni od veće ili opće pobune u slavonskom HDZ-u nema jer većina od pet županijskih organizacija na istoku Hrvatske nikada nije bila revolucionarno nastrojena. Štoviše, uvijek su bile pokorne i na liniji politike šefa stranke, pogotovo ako su zadovoljeni neki njihovi interesi. Vukovarsko-srijemski HDZ ima ministra obrane, brodsko-posavski ravnatelja SAFU-a, požeško-slavonski bi i danas imao ministra da Josip Aladrović nije zabrljao...

Virovitičko-podravski, pak, može zaljuljati ako zatreba, osobito s obzirom na to da odbačeni Tomislav Tolušić tamo još ima dosta utjecaja, ali to ipak nije dovoljno za izazivanje većih problema. Javna je tajna i da HDZ-ovci iz Vinkovaca predvođeni ministrom obrane Marijom Banožićem i županom Damirom Dekanićem nisu u dobrim odnosima s Anušićem, što Plenković, naravno, zna, zato i ne strahuje od velike pobune.

"Glavni kadrovik"

Dekanić je pak bio jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji je nešto rekao o smjeni N. Tramišak.

- I dosad su se događale mnoge izmjene ministara. S ministricom sam imao dobru suradnju, kao što očekujem da ću je imati i s novim ministrom. U razloge smjene ne mogu ulaziti, vjerojatno će ih vrijeme pokazati. Što se tiče ministrice Tramišak i projekata u našoj županiji, nismo imali problema, ali mogao je proći i pokoji projekt više - kazao je Dekanić i tako dao naslutiti da ne žali previše za N. Tramišak.

Oporba, pak, na to pitanje sasvim drugačije gleda.

- Nakon desetaka smijenjenih ministara, očito je da nije problem u njima, nego u onome tko ih angažira, a onda mijenja. To je, naravno, Andrej Plenković, koji time otkriva svoje pravo lice glavnog kadrovika - kazao je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

- U slučaju ministrice Tramišak možemo zaključiti da je premijer u velikoj koliziji s DORH-om i OLAF-om, jer su dosad veliku većinu ministara smjenjivali oni, dok ih je Plenković branio do zadnjeg. Sjetimo se kako je branio ministricu Žalac, a njezin integritet isticao kao neupitan.

U slučaju N. Tramišak imamo izvrnutu logiku, jer ispada da ministricu bez repova, dugova i afera, štoviše ministricu koja je prijavljivala afere, ne smjenjuje DORH, nego Plenković, što je neprihvatljivo za društvo. U pitanju je jako loš potez, koji je vjerojatno motiviran isključivo velikim Plenkovićem egom, a nikako rezultatima rada ministrice - rekao je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:41