ŠOK U VARAŽDINU

Ivan Čehok: Moguće je da mi pakiraju u HSLS-u

Pokušat ću doznati o čemu se radi, no sumnjam da je istraga USKOK-a u tijeku a da me nitko ništa nije pitao, kaže Čehok
 Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Nemam apsolutno nikakvu informaciju da je protiv mene pokrenuta istraga. Pokušat ću doznati o čemu se radi, ali neobično je da se time već bavi USKOK a da prije toga nitko od mene nije tražio nikakvu informaciju ili dokumente o spornom slučaju - komentirao je jučer varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok informaciju Jutarnjeg lista da USKOK ispituje ulogu Čehoka u poznatom slučaju otkupa zemljišta za varaždinsku poslovnu zonu, u kojem je Čehok navodno pogodovao Vesni Cesarec, supruzi svoga prijatelja.

Sukob interesa

- Moguće da mi ovo netko namjerno izvlači kako bi me prikazao kao osobu koja je ušla pod zaštitu Vlade, a zapravo radi ovakve poslove - kaže Čehok.

Na pitanje stoji li iza toga njegova donedavna stranka HSLS, Čehok je samo kratko odgovorio: “Moguće i HSLS, ali ne bih ulazio u špekulacije.”

Isto kao i prije četiri godine kada se slučaj našao pred saborskim Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Čehok i danas tvrdi da ni na koji način nije mogao utjecati na varaždinsko gradsko Poglavarstvo da jedino zemljište Vesne Cesarec otkupi za 40 eura po kvadratu, a od ostalih vlasnika za 20 eura.

Nikog ne poznaje

Tvrdi da njezin suprug Čedomir nije njegov prijatelj, a da Vesnu Cesarec uopće ne poznaje, osim što su je vidio jednom kada je saborsko Povjerenstvo ispitivalo sporni otkup.

Ponovno je odbacio i prozivanja da je svom prijatelju Davoru Patafti omogućio kupnju gradskih nekretnina po znatno nižim cijenama od tržišnih.

ČEHOKOVE AFERE

1. PRODAJA ZEMLJIŠTA

Godine 2004. Grad Varaždin je od četvero vlasnika na području zvanom Ribnjak za potrebe gospodarsko-industrijske zone kupio zemljište ukupne površine 5864 četvorna metra. Trojica vlasnika svoje su parcele prodala po 20 eura za kvadratni metar, a Vesna Cesarec, supruga predsjednika ogranka Hrvatske gospodarske komore Varaždinske županije Čedomila Cesarca, svoje je zemljište, površine oko 1500 kvadrata, prodala po cijeni od 35 eura za kvadrat. Na tom je zemljištu kanadska kompanija ABC Group trebala sagraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, no taj posao nikad nije realiziran. Umjesto toga u gospodarsko-industrijskoj zoni Ribnjak nastanile su se druge tvrtke, a najveća među njima je varaždinska građevinska kompanija Zagorje Tehnobeton.( L. Špac)

2. POGON ZA OBRADU OTPADA

Krajem 2008. godine komunalna tvrtka Varkom, Grad Varaždin i tvrtka VIS, vlasništvo varaždinskog poduzetnika Davora Patafte, izravnom su pogodbom sklopili ugovor o gradnji pogona za mehaničko-biološku obradu otpada u naselju Brezje. U MBO pogonu tvrtke VIS trebalo bi biti obrađeno gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada grada Varaždina po cijeni od 137 eura po toni. Obrada svih bala otpada trebala bi koštati oko 13 milijuna eura, a gradonačelnik Čehok je prilikom potpisivanja ugovora s tvrtkom VIS ustvrdio i da će obradu bala s otpadom sufinancirati i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ustvrdio je i da je grad bio prisiljen potpisati ugovor s tvrtkom VIS kako bi se riješio problem nagomilanog gradskog komunalnog otpada na lokaciji u Brezju, koje je počelo ozbiljno prijetiti ekološkom katastrofom.( L.Špac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:21