GOVOR MRŽNJE NA FACEBOOKU

IVAN ĐAKIĆ ISPITAN ZBOG ŠIRENJA MRŽNJE, POPODNE ODLUKA O PRITVORU Otac Josip Đakić otkrio za Jutarnji: 'Zabrinut sam za njega u zadnje vrijeme'

 
 Facebook

Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića, doveden je u srijedu u podne na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici. Nakon toga su ga odveli na sud u Bjelovar, a ročište na kojem će se odlučivati o pritvoru bit će u 17 sati, javlja RTL.

Ivan Đakić jučer je uhićen zbog govora mržnje, odnosno zato što je prekjučer na svom profilu na Facebooku Srbima čestitao Božić fotografijom na kojoj, čini se, ustaša drži odrubljenu glavu četnika, a uz nju je napisao: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.

Njegov otac Josip Đakić, koji inače ima četiri sina, jučer nam se povjerio da je u posljednje vrijeme zabrinut za sinovo ponašanje nad kojim ni sam više, kaže, nema kontrolu. Nada se samo, dodaje, da će ovo uhićenje na njegova sina djelovati pozitivno i da mladi Đakić neće postati još buntovniji. Posebno zato što je pokrenuo turistički biznis, odnosno otvorio hotel, pa podigao i kredit na tvrtku da bi u hotelu napravio bazen. Sada se zastupnik Đakić brine da bi, nastavi li se njegov sin ovako ponašati, i sam posao mogao biti ugrožen. Đakić junior studirao je, rekao nam je njegov otac, ekonomiju na Veleučilištu Vern’, ali to je prekinuo, pa se nedavno upisao na veleučilište Baltazar u Osijeku.

Hotel u gubitku

Prema objavama na njegovu profilu vidljivo je da pokazuje interes za skupocjene automobile, a što se tiče politike, na njegovu profilu nisu vidljive nikakve objave, osim da je svojedobno objavio fotografiju Vladimira Šeksa. Inače, Đakić junior direktor je u tvrtki Đakić Thim d.o.o. koja vodi poslovanje hotela Divino u Pitomači.

Plenković: Osuđujem takvo ponašanje

Plenković je, upitan o slučaju Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića, ponovio da su vlada i HDZ osudili takvo ponašanje, a nadležne institucije su pokrenule odgovarajuće aktivnosti i postupke. Također, naveo je, Đakić je i istupio iz stranke.

"To osobno osuđujem i kao predsjednik vlade i stranke. Mislim i da je to krajnje neprimjereno", kazao je u srijedu. Što se tiče zakonskog okvira, najavio je, to će biti u planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu. Naveo je i da je Đakićevo postupanje kažnjivo i prema sadašnjim zakonima.

“Hotel Divino Pitomača traži konobara/icu! Uvjeti odlični! Sve info u hotelu!”, navodi se na profilu na društvenim mrežama hotela Divino u Pitomači što ga više od godinu dana vodi tvrtka Ivana Đakića u kojoj je 2017. bilo zaposleno sedam ljudi, a prosječna plaća iznosila je, navodi se na poslovnim servisima, 1,8 tisuća kuna. Hotel nije u njihovu vlasništvu nego su ga unajmili. Riječ je o hotelu s tri zvjezdice u kojem noćenje stoji od 160 do 420 kuna. Hotel je smješten na samom ulazu u Pitomaču na magistralnoj cesti iz smjera Virovitice i ima 20 soba opremljenih kupaonicama, centralnim grijanjem, klimom i TV-om. Uz Ivana Đakića firmu zastupa i sin Tomislav Đakić, koji je član Uprave. Tvrtka je lani prijavila prihod u visini od 449,2 tisuće kuna. Godinu su završili u gubitku od 89 tisuća kuna. Obitelj Đakić bavi se turizmom, čini se, i na otoku Šolti, a sam Ivan Đakić podijelio je na svom profilu link na internetsku stranicu Apartmana Đakić, putem koje se može rezervirati smještaj u njihovim apartmanima. Apartmani Đakić nalaze se u starom apartmanskom naselju u Nečujmu.

Imovinska kartica

“Nudimo vam udoban privatni smještaj u dva apartmana koji će sigurno zadovoljiti sve vaše zahtjeve i potrebe. Apartmani imaju pristup s ceste, klimatizirani su i s osiguranim parkirališnim mjestom. Od velike šljunčane plaže s bistrim morem apartmani su udaljeni cca 10 m…”, navodi se na njihovoj internetskoj stranici, a cijene apartmana kreću se, ovisno o kojem dobu godine je riječ, od 45 do 70 eura za noćenje. U imovinskoj kartici zastupnika Đakića vidljivo je da posjeduje dva apartmana na otoku Šolti od kojih svaki ima 28 četvornih metara. Đakić je u imovinskoj kartici naveo da su apartmani kupljeni kreditom te da svaki od njih vrijedi oko 500 tisuća kuna.

Saborski zastupnik Đakić, iako isprva nije želio komentirati spomenutu objavu, nakon što je njegov sin priveden osudio je njegovu objavu na privatnome Facebook profilu te se ispričao i izrazio žaljenje.

“U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Facebook profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje”, stoji u priopćenju Josipa Đakića.

stranački neaktivan Njegov sin jučer se također iščlanio iz HDZ-a, što otac smatra priznanjem velike pogreške te shvaćanjem težine nemilog čina. Također kaže da Ivan Đakić nije bio stranački aktivan te da nije bio ni na jednoj od stranačkih funkcija.

Ivan Đakić je spornu objavu vrlo brzo obrisao te se ispričao “svima koje je uvrijedio”.

- Podijelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minutu. To nije moje mišljenje i ovim putem se ispričavam svima koje sam uvrijedio te im čestitam Božić - rekao je tada za portal Index.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:16