INTERVJU

IVAN ENJINGI O ODLASKU IZ DOMOVINSKOG POKRETA 'Otišao sam od Škore jer oko sebe okuplja propale političare: Zekanovića, Hasanbegovića, Markić...'

 
Ivo Enjingi (drugi s lijeva) i Miroslav Škoro do njega
 Vlado Kos / CROPIX

Samo dva dana nakon što je zbog korone u užem sastavu prijatelja proslavio svoj 80. rođendan, legendarni vinar Ivan Enjingi iznenadio je javnost neslužbenom najavom o napuštanju Domovinskog pokreta Miroslava Škore na čijem se predstavljanju pojavio kao jedan od osnivača.

Službenu potvrdu dobili smo jučer u razgovoru s vinarom koji je u svojim političkim izletima proteklih 30 godina pružao potporu mnogim strankama i projektima. I sve ih odreda na kraju napustio. Od HSS-a kojem je pomagao zbog obiteljske tradicije, do slanja vina u Nazorovu doktoru Franji Tuđmanu devedesetih godina, pa velikog prijateljstva s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Pružio je Enjingi neočekivano potporu i Ivi Josipoviću na izborima, pa se opet vratio HDZ-u kojem je radio pobjedničko vino.

Najnoviju političku ljubav u kojoj je pokušao naći utjehu za ispražnjenu Slavoniju pronašao je u Škorinom Domovinskom pokretu koju je podržao od prvog dana.

Na njegovu imanju u Hrnjevcu opet se moglo gaziti po plutenim čepovima iz arhivskih buteljki koje su se otvarale na sastancima buduće koalicije, ali nešto je pošlo po zlu.

Zato smo Enjingija za početak pitali koji su razlozi napuštanja Domovinskog pokreta? Kakvi su mu to uhljebi, koje je spomenuo, zasmetali u koaliciji koje još nema?

- Osnovni razlog za moj izlazak je prijeizborna koalicija koja me je pogodila i na koju sam upozoravao kada sam na prvom skupu rekao da se ne može ići u koaliciju prije izbora, nego ako treba koalirati, to treba napraviti samo poslije izbora.

I što su vam rekli, ipak im je ime Domovinski pokret?

- Nisu to prihvatili. Ja sam rekao - ako idete u koaliciju koju ste zamislili, ja odlazim. Rekao sam sretno vam bilo, samo s tom ćete koalicijom dvostruko više izgubiti nego što biste mogli dobiti.

Što vas je najviše razočaralo?

- Ja sam krenuo da se uključim i pomognem nadajući se da će Škoro, kao novi u politici, okupiti neke nove ljude i nepotrošene političare koji su sposobni napraviti promjene kako bi Hrvatska opstala. Jer ovo nije dobro što se događa, kud god se okreneš previše je uhljeba, rasipništvo poslova koji čine samo zlo, a ne dobro. Nas nema ni deset posto koji to sve plaćamo svojim konkretnim radom i dohotkom, a oni sve čine da nam otežaju rad od kojeg žive. Mislio sam da će ova koalicija uspjeti da Hrvatska i Slavonija krenu nabolje, ali...

Po čemu ste vidjeli da to ne kreće nabolje u koaliciji?

- Vidio sam kakve ljude Škoro skuplja oko sebe.

Jeste li se ovih dana čuli s njim da mu to kažete?

- Ne, ja sam svoje rekao na osnivačkoj skupštini, ali očito da me nitko nije slušao.

Ali, ne možete reći da su Drele, Pervan ili Mlikota neki uhljebi. Oni su itekako uspješni su svom poslu, a ionako su, znate i sami, poznate osobe u politici mamac za glasače koji imaju sličan svjetonazor. Neće Drele biti novi Joža Pankretić u Saboru, zar ne?

- Sve ja to razumijem, a nisam ni govorio o dečkima koje spominješ i koje dobro poznajem. Ni ja nisam došao u koaliciju jer mi nešto treba. Prvi je odbor sastavljen dobro od dobrih ljudi koji obećavaju promjene. Ali ova koalicija u koju se krenulo kasnije, s propalim političarima, ne daje nadu u promjene.

Koji su to političari za vas sporni u koaliciji?

- Pa zna se, Zekanović, Hasanbegović, Markićka i da ih ne nabrajam dalje. Zbog njih sam napustio koaliciju i poželio im sreću. Oni ne mogu dobiti niti 0,2 posto glasova pojedinačno. Još na osnivačkoj skupštini sam rekao da ako su oni sposobni prijeći izborni prag, neka se jave pa ćemo pregovarati. A ne da sada nas ucjenjuju koje mjesto im pripada na kojoj listi, iako iza sebe nemaju nikakvih rezultata nego se uvijek šlepaju u nekoj koaliciji.

Međutim, i Most kojem ste dali potporu na prošlim izborima navodno je tražio od Škore visokih osam mjesta na listi, a ovaj im je davao šest, pa su se rastali. Šteta je da to sada propadne?

- Ja to ne znam i to je njihova osobna stvar. Ali bez obzira na te pregovore, nikada se ne bih pobunio da u koaliciji bude Most koji ima dosta mladih političara koji su pokazali da imaju dobre namjere i poštene želje. A to što su naivno ušli u neke koalicije i izgubili rejting danak je njihovu neiskustvu koji su platili.

Hoće li onda Most imati vašu potporu na izborima? Oni ipak govore o problemima u Neretvanskoj dolini, a Škorina lista najavljuje borbu za spas Slavonije?

- Pa, gledaj, ja sam to sve već sto puta čuo i povjerovao mnogim obećanjima. Tako sam se i sada nadao da bi Domovinski pokret mogao dobiti najmanje 20 mjesta u Saboru s kojima bismo mogli birati s kojim strankama ćemo ići u promjene. Mislim da smo tu šansu prokockali i zato sam otišao. Jel' to sve ili te još šta zanima, moram u vinograd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58