BIVŠI MINISTAR TURIZMA

Ivan Herak nepravomoćno oslobođen optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti

Pula, 171210. Izricanje presude Ivanu Heraku o golf terenima na sudu u Puli. Oslobadjajucu-nepravomocnu presudu sutkinja Dorijana Dolenc Kujundzic pola je procitala bez prisustva Heraka (kasnio je zbog snijega) dok je njegov odvjetnik Predrag Josanovic s Herakom komunucirao SMS porukama. Na slici je Herak kako slusa presudu.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

PULA - Bivši ministar turizma Ivan Herak i predsjednik Nadzornog odbora i suvlasnik Croatia golfa Matej Majić u petak su na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno oslobođeni optužbi za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi na štetu ministarstva turizma iz 1999. godine.

Oslobađajuću presudu donijelo je sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžić. Podsjetimo da je u prvom postupku, koji je okončan 2005. godine, Herak bio osuđen na četiri i pol, a Majić na tri godine zatvora. Vrhovni je sud tu presudu prošle godine ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje pred novim vijećem. Heraka se teretilo da je novcem Ministarstva turizma podmirio dugovanje svog poduzeća Midinvest prema tvrtki Baxmar, transferirajući ga preko Hrvatske turističke zajednice Majićevom Croatia golfu.

Teretilo ga se također da je izravnom pogodbom kao ministar turizma angažirajući tvrtku Croatia golf Mateja Majića za izradu (navodno neupotrebljive) projektne dokumentacije za 15 golf igrališta sebi i Majiću priskrbio protupravnu imovinsku korist od više od 3 milijuna kuna. Heraka je optužnica teretila i da je primio 15 bianco mjenica u svrhu osiguranja povrata pozajmnice teške 11.950.000 kuna, odobrene od Vlade rapskom Imperijalu za isplatu plaća, u cilju dokopa novca za vlastite potrebe.

Bivši ministar turizma Ivan Herak je podsjetimo u studenom 2008. godine odlukom Vrhovnog suda pravomoćno oslobođen za slučaj u kojem ga se teretilo da je u svojstvu ministra turizma i direktora Midinvesta u srpnju 1999. godine sačinio plan koji je imao za cilj da se sredstvima Ministarsva protuzakonito podmiri krediti Midinvesta prema Riječkoj banci od 215 tisuća marka, te da je sredstvima Ministarstva namijenjenih za isplatu zaostalih plaća djelatnicima rapske turističke tvrtke Imperijal podmirio dio cijene skupocijenog BMW-a.

Kazneni progon Ivana Heraka započeo je krajem siječnja 2000-te godine. Uhićen je u Zagrebu nakon posljednje sjednice tadašnje Vlade i od 27. siječnja 2000. do 31. srpnja 2001. godine bio je u pritvoru Istražnog centra Županijskog suda u Puli. Na optuženičku je klupu prvi put sjeo u jesen 2000-te godine i od tada traje njegov sudski progon. Nakon izricanja nepravomoćne oslobađajuće presude Herak je izrazio zadovoljstvo ovakvim ishodom, smatrajući da će podnošenje žalbe Županijskog državnog odvjetništva samo povećati troškove koje će na kraju platiti porezni obveznici.

Rekao je i kako do ovog sudskog maratonskog postupka nije ni trebalo doći, a on je sve to izdržao zbog vjere u svoju nevinost.

- Ceh mog političkog progona dugog gotovo 11 godina, iza kojeg su stajali Ivić Pašalić, zajedno s lokalnim moćnicima, platile su moje dvije supruge, bivša i sadašnja, koje su oboljele od karcinoma. Žao mi je što moja pokojna majka nije dočekala presude koje govore o mojoj nevinosti - rekao je bivši ministar turizma, prvi hrvatski visoki politički dužnosnik kojem se u novoj Hrvatskoj sudilo i kojeg se pritvorilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:05