KREATIVAC ODMALENA

IVAN IZ VRAPČA POSTAO JE POLICAJAC NA JEDAN DAN Mladiću s intelektualnim poteškoćama ostvario se san

IVAN IZ VRAPČA POSTAO JE POLICAJAC NA JEDAN DAN Mladiću s intelektualnim poteškoćama ostvario se san
 Tomislav Krišto/Cropix / Tomislav Krišto/Cropix

ZAGREB Sedam sati je ujutro. Ivan oblači policijsku odoru i sa smiješkom na licu stavlja kapu. Dok podiže zastavu u Policijskoj akademiji u Dubravi, ruke mu se koče od uzbuđenja i hladnoće. No, ne posustaje.

To je njegov prvi zadatak u policijskoj odori. Ostvarenje sna koji je čekao cijeli život. Ivan Jakovljević osoba je s intelektualnim teškoćama i većinu svog života živio je u Centru za rehabilitaciju Zagreb, u podružnici Paunovac, a do tog dana jedina neostvarena želja mu je bila da postane policajac.

Ivanu se početkom godine ostvario san, 15. siječnja postao je policajac na jedan dan. Prošao obuku borilačkih vještina, učio od kriminalističkih policajaca, ali i radio s psima koji su ga naprosto oduševili jer su obavili svaki zadatak koji im je ovaj mladić postavio.

- Prošao je neke osnovne zahvate te je naučio vezati osobu policijskim lisicama, ali je prošao i krim obuku - kaže Nikša Jelovčić iz Policijske akademije i dodaje kako je Ivan savladao tehniku uzimanja otisaka prstiju te je dobio kombinezon kriminalističkog tehničara, a i proveo je ručak s kadetima. Vozio se i u policijskom vozilu te je naučio kako zaustaviti osobu i tražiti dokumente.

- To je želja koja se rodila prije četiri, pet godina. Sve češće je na cesti pokazivao na policajce i policijska vozila - priča nam Igor Špehar, Ivanov osobni asistent, i dodaje da je Ivan bio institucionaliziran do prije godinu i pol dana kada je otišao u organizirano stanovanje uz podršku. Ivan danas živi u naselju Vrapče sa svoja četiri prijatelja u iznajmljenom stanu uz 24-satnu podršku.

U svom stanu svakodnevno stvara umjetnička djela od svega što mu dođe pod ruku - plastičnih boca, čepova, kartonskih kutija ili materijala koje sam prikupi. Sve je počelo kada je bio još maleni dječak koji si je sam izrađivao igračke kojima se kasnije igrao. S godinama je mladić počeo izrađivati instalacije koje su imale motiv policije. Danas svoje misli i želje 26-godišnjak pretvara u prava umjetnička djela koja se trenutno u sklopu izložbe “Ivanov svijet” mogu vidjeti u predvorju Policijske akademije “Ivan Jović” do kraja ožujka.

Izložba “Ivanov svijet” otvorena je do kraja ožujka u predvorju Policijske akademije, gdje se mogu vidjeti 3D instalacije poput policijskog automobila, pancirke i puške, likovni radovi u raznim tehnikama i keramička djela. Do upoznavanja s Policijskom akademijom došlo je zbog Tomislava Žaje koji snima dokumentarni film “Dobar dan i doviđenja” u kojem je snimljen i 6,5 minutni prilog o mladiću s intelektualnim teškoćama koji želi biti policajac, a film će biti prikazan na jesen.

Autor izložbe nam je jučer pokazao svoja umjetnička djela s policijskom kapom na glavi, koja mu je najdraži suvenir koji je dobio od policije. Njegova suradnja s Policijskom akademijom još nije gotova.

Za Ivanova keramička djela policajci iz Akademije donirat će određenu svotu novca, svatko u skladu sa svojim mogućnostima, kako bi Ivan mogao kupiti materijale za nove radove.

- Otvorio je put i drugima. Na proljeće planiramo napraviti suradnju s ostalim štićenicima iz Udruge za promicanje inkluzije Zagreb - dodaje Jelovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:20