ŽUPAN U OFENZIVI

Ivan Jakovčić o aferi Hypo: Ne želim više da me blate kojekakvi politički i medijski marginalci

'Tražio sam od Latina da mu budem gost u emisiji, očekujući od njega da ima dovoljno morala da se suoči sa mnom u emisiji, te da ne bude kukavica. Ako se želi na nekom iživljavati, neka to bude na licu mjesta'
 Goran Šebelić/CROPIX

POREČ - Ne želim više da me kojekakvi politički i medijski marginalci blate, blateći time moje roditelje, Istarsku županiju i IDS. 20 godina bavim se pošteno politikom i borim za demokratske vrijednosti, stoga neću dozvoliti tim marginalcima da se na meni iživljavaju, dovodeći me u vezu s aferom oko Hypo banke - poručio je u petak na konferenciji za novinare istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

U prilog tomu kazao je kako je dan ranije na osobni zahtjev razgovarao s hrvatskim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, izrazivši zadovoljstvo tim razgovorom, zatim s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, a od austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj zatražio je da ga što prije spoji s austrijskim državnim odvjetništvom i njihovim istražnim povjerenstvom, koje istražuje ovu aferu.

Također je zatražio pismeno da ga predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta za aferu "Hypo“ Rolf Holub, primi tijekom njihovog dolaska u Istru, najavljenog za 16. rujna. Ako se austrijska strana ogluši na njegove zahtjeve, Jakovčić je najavio da će u Beču održati konferenciju za novinare, uz nazočnost hrvatskih.

Pri tom je kazao da će razgovarati i s hrvatskim veleposlanikom u Austriji, ne želeći da se preko njegovih leđa odvijaju politički sukobi u Austriji.

Parafrazirajući pokojnog Vladu Gotovca, istarski župan je ustvrdio kako je politika kurva, ako se kurva bavi politikom, da bi svoje bavljenje politikom ocjenio poštenim, što mnogi, smatra on, ne mogu razumjeti.

Osvrćući se na početak HTV-ove emisije Latinica, čija se prva emisija bavi upravo ovom aferom, jer su njezini veliki i duboki kraci premrežili Hrvatsku, Jakovčiću je drago, da se raspetljava slučaj oko Hypo banke, jedva čekajući da vidi tko je od naših političara u nju upetljan.

- Tražio sam od Denisa Latina da mu budem gost u emisiji, očekujući od njega da ima dovoljno morala, poštenja i profesionalne hrabrosti da se suoči samnom u emisiji, te da ne bude kukavica. Ako se želi na nekom iživljavati, neka to bude na licu mjesta - uzvraća Jakovčić udarac Latinu, koji je najavljujući prvu emisiju javno prozvao istarskog župana, da je zajedno s bivšim premijerom Ivo Sanaderom, umješan u ovu aferu, te da je kadrovirao u zapošljavanju negdašnjeg novinara Glasa Istre, Dražena Majića, koji ga je kritizirao u lokalnom dnevniku, u vrh informativnog programa HTV-a.

- Neću biti dio obračuna klanova na HTV-u - poručio je Jakovčić. Priznao je kako je IDS koristio dva kredita ove austrijske banke za predizbornu kampanju, koji su uredno vraćeni, a za sumnjivu i jeftinu prodaju Barbarige i Dragonere, Jakovčić je priznao da se radilo tada o lošem poslu, za kojeg su odgovorni tadašnji čelnici općine Vodnjan i ondašnji istarski župan Stevo Žufić, koji su bili izravno upleteni u te poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 16:32