OBRANIO MANDAT

Ivan Penava u Vukovaru za 863 glasa pobijedio HDZ-ovog Nikolu Mažara: ‘Presretan sam!‘

‘Bilo je malo teže nego što smo očekivali zahvaljujući suradnji SDSS-a i HDZ-a‘, rekao je Penava
Ivan Penava
 Vlado Kos/Cropix

Ivan Penava, kao što se i očekivalo, obranio je gradonačelničku dužnost u Vukovaru te tako zadao jedan od najtežih i najbolnijih udaraca Andreju Plenkoviću i HDZ-u, koji nisu uspjeli vratiti vlast u, simbolički gledano, najvažnijem gradu u Hrvatskoj.

Penava je protiv svojeg nekadašnjeg stranačkog kolege, HDZ-ovca Nikole Mažara, u drugom krugu slavio sa 863 glasa više. Novom-starom gradonačelniku glas su dala 5392 birača, a izazivaču Mažaru 4529. Na izbore je izašlo 43,8 posto Vukovarki i Vukovaraca, odnosno 1039 ljudi manje nego u prvom krugu, što znači da je svoje biračko pravo iskoristio i dobar dio pripadnika srpske nacionalne manjine iako se nekako očekivalo da bi oni, s obzirom na ponudu, mogli ostati kod kuće.

Budući da je Mažar dobio gotovo dvostruko više glasova negoli u prvom krugu, pretpostavlja se da se dobar dio Srba koji su glasali odlučio za HDZ-ova kandidata, ali ni to nije bilo dovoljno da pobijedi Penavu.

- Presretan sam, zahvaljujem biračima koji su nam poklonili povjerenje za ovaj, treći mandat koji je pred nama. Bilo je malo teže nego što smo očekivali zahvaljujući otvorenoj suradnji SDSS-a, HDZ-a i HNS-a, ali naša koalicija stranaka i građani uspjeli su pobijediti te velike sustave i nastavit ćemo raditi i boriti se da Vukovar bude među prvima u Hrvatskoj - rekao je presretan Penava, a prema Mažarovim riječima, i u HDZ-u se osjećaju "zadovoljno i ponosno".

- Ovo je veliki rezultat za HDZ s obzirom na to da se prije godinu dana postavljalo pitanje hoćemo li uopće postojati u Vukovaru, nakon što su nas napustili gradonačelnik i svi gradski vijećnici. Cilj nam je bio ući u drugi krug, sada smo taj broj glasova gotovo udvostručili, ali se pokazalo se da je Vukovar podijeljen grad. Ipak, zahvaljujem svim građanima koji su u našem programu vidjeli put. Vjerujem da ćemo s pet mandata u Gradskom vijeću biti važan čimbenik, nismo razočarani iako smo htjeli gradonačelničku dužnost, ali imamo kvalitetne i jake temelje i uvjereni smo u pobjedu na sljedećim izborima - rekao je Mažar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:20