DOZA SKEPSE

Ivan Rimac: 'Orešković je štiteći Karamarka izazvao vlastiti pad i pad Vlade'

 CROPIX

Ivan Rimac, politolog i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, ističe kako s priličnom skepsom gleda na niz događaja koji kreiraju dojam da su premijer Orešković i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u oštrom sukobu.

- Teško se oteti dojmu da se u javnost plasira niz spinova kojima se nastoje zamutiti stvarni ciljevi i kreirati slika o njihovu sukobu. Od početka mi je krajnje neobičan Oreškovićev zahtjev za povlačenje iz Vlade Tomislava Karamarka i Bože Petrova - ističe Rimac.

Podsjeća kako ne treba smetnuti s uma da je upravo HDZ doveo Oreškovića na čelo Vlade. Utemeljeno je, ističe, upitati se nije li Orešković zatražio Karamarkovo povlačenje iz Vlade kako bi izazvao ovakvu reakciju HDZ-a i time zaštitio Tomislava Karamarka od smjene u Saboru.

Zahtjevom za Karamarkovim povlačenjem Orešković je, naglašava Rimac, izazvao vlastiti pad, a time i pad Vlade. - Bilo da mu Sabor izglasa nepovjerenje, bilo da sam prije toga podnese ostavku, u što sam skloniji vjerovati, pada cijela Vlada i Sabor neće imati priliku glasovati o Karamarkovu opozivu - kaže Rimac.

Također ističe kako ga čudi što Karamarko uporno najavljuje preslagivanje i formiranje nove Vlade, iako je savršeno svjestan da nema većinu potrebnu za to.

- Ako za mandatara nove Vlade umjesto sebe ponudi neku drugu osobu blisku njemu, Most neće pristati podržati ni tu Vladu. Uz to, u Mostu su shvatili da ih samo sukob s ovakvim HDZ-om može spasiti od daljnjeg gubitka rejtinga - predviđa Rimac.

Ivan Rimac, jednako kao i profesori ustavnog i upravnog prava s kojima smo razgovarali, smatra da je posebno važno pitanje tko će činiti tehničku Vladu koja će voditi državu do sve izglednijih izvanrednih izbora. Posebno je važno, tvrdi, tko će u toj tehničkoj Vladi nadzirati rad sigurnosno-obavještajnih službi i represivnog aparata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:14