REAKCIJA NA PISANJE JUTARNJEG

IVAN RUDE 'Grubišić laže! Zašto bih davao potpise Sinčiću? Pa on ima 25 godina i još nije završio studij'

Grubišić odbacuje tužbe da je tražio tuđe potpise, ali tvrdi da je Rude svoje potpise dao Viliboru Sinčiću
Zagreb, 011214.Jurisiceva 1, Europski dom.Ivan Rude je predstavio svoj program za predsjednicku kandidaturu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Izjave predsjedničkog kandidata Ivana Vilibora Sinčića u Jutarnjem listu da je Ivan Grubišić tražio da mu preda svoje potpise izazvale su jučer pravu buru na političkoj sceni u kojoj se bivši i aktualni kandidati za predsjednika žestoko međusobno optužuju.

Sve je počelo kada je Milan Kujundžić optužio Sinčića da su mu Ivo Josipović i Stipe Mesić skupili potpise. Sinčić je sve demantirao, ali je optužio Grubišića da je tražio njegove potpise. U petak se oglasio i sam Grubišić koji je također odbacio optužbe na svoj račun, no istovremeno je iznio svoju verziju događaja, a u priču oko trgovanja potpisima upleo još jednog bivšeg kandidata - Ivana Rudu. Ni on, kao ni Grubišić nisu, podsjetimo, uspjeli prikupiti potrebnih 10 tisuća potpisa za kandidaturu.

VILIBOR ZA JUTARNJI OTKRIVA 'Don Ivan Grubišić me tražio da mu dam mojih 15.000 potpisa'

- Od Sinčića nisam ništa tražio, samo smo razgovarali o programima na kojima se možemo naći. Niti su mi trebali njegovi potpisi, niti sam rekao da bih predstavljao njegove glasače. Ni govora! Dapače, ja sam svojih 1300 potpisa dao kandidatu Ivanu Rudi! - izjavio je Grubišić za tportal. Optužio je Rudu da je on trgovao svojim potpisima i dao ih Sinčiću koji je zahvaljući tim potpisima i skupio potrebnih 10 tisuća. Stoga će, najavljuje Grubišić, tražiti da se poništi Sinčićeva kandidatura.

Stečajni upravitelj i šibenski odvjetnik Rude odlučno pak, demantira Grubišića.

- To je izmišljotina! Pa zašto bih ja ulazio u takve kombinacije?! Valjda bih da mi je netko predao potpise danas bio kandidat jer sam ih skupio dovoljno. Očito su oni koji govore o takvim ‘marifetlucima’ u njima i sudjelovali - prebacuje Rude lopticu na Grubišića i Sinčića. Tvrdi kako se ovakve optužbe na njegov račun iznose namjerno da bi se prikrilo da je upravo njemu ukradeno pet tisuća potpisa.

- Prema našoj evidenciji s terena, skupili smo još pet tisuća potpisa koji su neobjašnjivo nestali. Ne bih sad govorio o teorijama zavjere, ali očigledno se ovakvim izmišljenim optužbama to sada želi prikriti - kaže Rude koji smatra da se, ako je među kandidatima bilo ustupanja potpisa, radi o kriminalu.

- Pa zar mislite da bih se ja čiji je program bio zdrava i nova Hrvatska bavio takvim kriminalom? I to da idem u kombinacije s popom i studentom od 25 godina koji još nije završio studij? - uzvraća Rude.

Za razliku od potpunog autsajdera Sinčića koji je prikupio 15.200 potpisa, to, podsjetimo, nije uspjelo ni Rudi ni saborskom zastupniku Ivanu Grubišiću, iako su im ankete davale 2 do 3 posto. Rude je priznao da mu je “malo falilo”, a Grubišić je tvrdio da je skupio dovoljno potpisa, ali da odustaje od kandidature za predsjednika države jer ne želi sudjelovati u kampanji gdje glavnu riječ vode partije. Sinčić pak stalno ponavlja da je skupio 15.200 potpisa zahvaljujući “istinskim volonterima Živog zida”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:09