KAKO SU GOSPODARILI

Ivan Šuker i Božidar Kalmeta potrošili više državnog novca od dopuštenog

Državna revizija dala uvjetno izvješće o državnom proračunu za 2010. godinu
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZAGREB - Država je lani izdala financijska jamstva za nešto više od osam milijardi kuna, a zakonom joj je bilo dopušteno izdati 4,9 milijardi kuna.

Glavne zamjerke

Lani se Vlada na inozemnom i domaćem tržištu zadužila za 192,8 milijuna kuna ili 0,6 posto više nego što joj dopušta zakon. Glavna knjiga državnog proračuna je nepotpuna jer nema podataka o državnoj imovini, neki primici i rashodi nisu u njoj evidentirani... Novac iz proračunske zalihe, koji služi samo za rashode koji se ne mogu planirati, isplaćivan je za troškove koji su se mogli planirati.

To su glavni prigovori Državne revizije trošenju proračunskog novca u 2010. godini. Proračun je lani imao 107,8 milijardi kuna prihoda i 121,9 milijardi kuna rashoda, pa smo godinu završili s deficitom od 14,1 milijardu kuna.

Više od plana

Najskromniji proračunski potrošači bili su Sabor, koji je potrošio 57,18 posto planiranog iznosa, a ministarstva financija, vanjskih poslova, prometa te znanosti potrošila su više od plana, a ostala su ministarstva potrošila nešto manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:03