REAKCIJA

IVAN ŠUKER O OPTUŽBAMA DA JE ODBIO SVJEDOČITI ZA HRVATSKU U ARBITRAŽI PROTIV MOL-a 'Pa kakav bih ja to čovjek bio?! Tek su me prošli tjedan pitali'

 Goran Mehkek / EPH

- Nitko me nije pozvao da svjedočim u arbitraži koju je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a. Pišu se gluposti da se nisam odazvao pozivu. Pa kakav bih ja to čovjek bio kada se ne bih odazvao svojoj zemlji!? - kaže Ivan Šuker, ministar financija 2009. u HDZ-ovoj Vladi koja je pod premijerskom palicom Ive Sanadera s MOL-om sklopila dioničarski ugovor prema kojem je upravljanje u Ini prepustila mađarskom partneru.

Šuker je reagirao na tvrdnje iznesene u Nacionalu da je, kao i Damir Polančec, Olgica Spevec, bivša šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), i Davor Štern, bivši direktor i predsjednik NO Ine, odbio svjedočiti u arbitraži koju je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred Arbitražnim sudom Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo i nedavno izgubila. Negirajući da nije želio svjedočenjem pomoći državi, Šuker je rekao da iza svakog poziva na neki sud mora ostati trag.

- Neka netko pokaže poziv da budem svjedok u arbitraži, ako ga ima. Meni takav poziv nije stigao na kućnu adresu, niti bilo gdje drugdje. Tek su me prošli tjedan pitali želim li svjedočiti - rekao je Šuker, ali nije odgovorio u kojem bi postupku trebao svjedočiti budući da je arbitraža završila. Navodi kako, uostalom, postoji njegov iskaz koji je dao USKOK-u i u postupku Ivi Sanaderu kojeg se tereti da je Inu predao MOL-u za mito od 10 milijuna eura.

- Ako me nisu željeli zvati za svjedoka, moglo se uzeti moje svjedočenje pred hrvatskim sudom i priložiti u arbitraži - kaže Šuker i nastavlja da “svi znaju da se na Predsjedništvu HDZ-a i užem kabinetu Vlade protivio dioničarskom ugovoru.

- Nije to bilo zbog neke moje hrabrosti, nego zato što je Ina u to vrijeme dugovala proračunu dvije milijarde kuna. Zbog toga sam blokirao Inu, a radi turističke sezone sam ih deblokirao - prisjetio se Šuker koji informacije da je odbio svjedočiti u korist Hrvatske odbacuje kao neistinite i zlonamjerne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:09