PIŠE BRANKA STIPIĆ

Ivan Šuker opet izazvao sukob i još jednom je izgubio

Zagreb, 261109.Markov trg.Sabor.Nastavak sjednice sabora s temom o proracunu.Na slici: Ivan Suker potpredsjednik Vlade.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Još je jednom ministar Ivan Šuker izazvao sukob s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim . I još je jednom izgubio. Ovaj je put za svoj obračun iskoristio bliskog si stranačkog kolegu Gorana Marića, poznatog po kritikama HNB-ove politike. Šukeru nije prvi put da se izravno ili posredno suprotstavlja stavovima i idejama HNB-a.

Guverner Rohatinski je od početka krize često upozoravao na propuste fiskalne politike i probleme državnih financija, ponavljajući da središnja banka, kao monetarna vlast, ne može sama spasiti Hrvatsku.

Šuker je svaku njegovu kritiku redovito doživljavao kao osobni napad na koji mora uzvratiti. U vlastitim je očima najveći financijski stručnjak i misli da je uvijek u pravu. U njegovu je svijetu najvažnije puniti proračun i, koliko je to moguće, uskladiti lijevu i desnu stranu bilance. Sve je u redu dok se taj proračun puni, a nebitno je ostvaruje li se to većim porezima ili novim zaduženjima ili kombinacijom. Do kada? Do izbora. Po kojoj cijeni? Nije mu važno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:58