NE ŽELI BITI TERET

IVAN TURUDIĆ ODUSTAO OD UTRKE ZA PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA! Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu odustao od kandidature zbog Zdravka Mamića

 
Ivan Turudić
 Damjan Tadić / Hanza Media

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, odustao je od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda! S obzirom da je još od ranije poznato da se za prvog čovjeka Suda vodila mrtva trka između Turudića i Đure Sesse, sada je vrlo izgledno da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i saborski zastupnici tu odgovornost dati Sessi.

Turudić je predsjednici države detaljno objasnio zašto se povlači iz utrke. Prije svega, razlog odustanka je njegovo dugogodišnje poznanstvo sa Zdravko Mamićem zbog čega se, kako misli Turudić, protiv njega vrše orkestrirani i naručeni medijski napadi. Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu smatra da su ti napadi naručeni od strane ljudi iz političkog života koji 'imaju puno dublje odnosne ne samo s Mamićem, već s puno više osoba protiv kojih se vode kazneni postupci'

Turudić nikada nije negirao da je s optuženim savjetnikom Dinama u dobrim odnosima, ali je napomenuo da mu nikada nije pogodovao i sudjelovao u procesima koje se vode protiv njega. Napominje da je kao sudac Odjela za USKOK podvrgnut sigurnosnim provjerama.

Turudić se zahvalio Kolindi Grabar-Kitarović na povjerenju, ali je naglasio kako joj ne želi biti teret.

Pismo Ivana Turudića predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prenosimo u cijelosti:

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,

prvenstveno, želim Vam zahvaliti što ste me uvrstili u red kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Želim Vas obavijestiti da odustajem od kandidature iz razloga što ne želim otežavati Vašu poziciju.

U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva sa notornim Zdravkom Mamićem.

Nikada se nisam služio lažima i obmanama i bio bih moralna ništica kad bih zanijekao tu činjenicu. Napominjem da nikada navedenom nisam pogodovao niti sam sudjelovao u donošenju niti jedne odluke koja bi se njega ticala. U odnosu na ove navode napominjem da sam kao sudac Odjela za USKOK podvrgnut sigurnosnim provjerama za koje sam dao pristanak. Kao naručitelje sam prepoznao ljude iz političkog života koji imaju bitno dublje odnose ne samo s imenovanim nego i sa puno većim brojem osoba protiv kojih se vode kazneni postupci.

Ponosan sam što mi se kao glavni ''krimen'' u dvadeset šestogodišnjoj sudskoj praksi stavlja samo to, a pritom se zanemaruju činjenice da sam vodio niz složenih kaznenih postupaka zbog kojih smo moja obitelj i ja bili pod višegodišnjom policijskom zaštitom, a istovremeno i višegodišnje obnašam dužnost predsjednika brojem i složenošću predmeta najopterećenijeg suda u Republici Hrvatskoj kao i da sam hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, nositelj Spomenice domovinskog rata predsjednika dr. Franje Tuđmana 1990. i 1992.i odlikovanja Redom hrvatskog pletera. I nadalje ću se truditi kao i do sada obnašati svoju dužnost profesionalno i pošteno radi vlastite ispunjenosti, a za dobrobit Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK SUDA

Ivan Turudić, univ.spec.crim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:09