ŽIVI ZID U PETRINJI

IVAN VILIBOR SINČIĆ 'Ako Plenković odšuti oslobađajuću presudu Georgu Gavriloviću to je znak da premijer štiti kriminal i ratno profiterstvo'

 Mate Piskor / CROPIX

PETRINJA – Članovi Živog zida, predvođeni predsjednikom stranke u europarlamentarcem Ivanom Viliborem Sinčićem održali su u petak tiskovnu konferenciju ispred upravne zgrade Mesne industrije Gavrilović u Petrinji, prosvjedujuci zbog oslobađajuće presude za ratno profiterstvo vlasniku petrinjske tvornice Georgu Gavriloviću. Sinčić je istaknuo kako je na njegovo zastupničko pitanje iz Vlade dobio odgovor kako kaznena djela ratnog profiterstva ne mogu u zastaru, jer su takva zakonska rješenja, te je zaključio: „Ako Andrej Plenković sada prešuti ovu sramotnu presudu to je znak da štit kriminal i ratno profiterstvo”, rekao je Sinčić u Petrinji.

On i novi saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić naglasili su kako ljudi koji su počinili kaznena djela ratnog profiterstva ne mogu biti ugledni građani i slobodno šetati Hrvatskom, nego im je mjesto u zatvoru.

- Ratno profiterstvo ne možemo tolerirati, zaključio je Vucelić, a članovi Živog zida naglasili su kako ovu priču neće pustiti, nego će u javnosti uvijek iznova upozoravati na nju, te da je žalosno što jedino Živi zid zanima problem Gavrilovića.

Kao što smo već pisali, Georg Gavrilović u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo nakon što je zaključeno da je postupak protiv vlasnika Mesne industrije Gavrilović u zastari. Georga Gavrilovića je Uskok optužio da je u jeku Domovinskog rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava Mesne industrije Gavrilović.

Optužnica je teretila Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, da je za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist. Gavrilović je pred sudskim vijećem negirao krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:47