ŠEF HNS-a

IVAN VRDOLJAK 'Ako nema novca za povećanje plaća za učitelje, nastavnike i profesore, idemo na izbore. Očekujemo da se ovih dva posto nađe vrlo skoro'

 
Ivan Vrdoljak
 Bruno Konjevic / CROPIX

Štrajk učitelja i prepucavanja među vladajućima zaoštrio je odnose u koaliciji. Sve se češće spominju prijevremeni izbori, a što o svemu misli predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak otkrio je u Dnevniku Nove TV.

- Ja bih sigurno uložio novce na učitelje. To je potpuno jasan stav Hrvatske narodne stranke. Ako nema novca za povećanje plaća za učitelje, nastavnike i profesore, idemo na izbore, odlučan je Vrdoljak.

Upitan zašto s premijerom komunicira putem medija i mailova, umjesto da sjednu i razgovaraju, Vrdoljak kaže da nije rijetko da komuniciraju direktno, ali da je sada bitno to što djeca idu u školu, a nemaju nastavu.

- Dvije godine traje jedan jedini projekt HNS-a, a to je reforma obrazovanja. Reforma je u školama, a dio reforme, što i piše u strategiji, je i povećanje materijalnih prava profesora i učitelja i to je sad došlo na red, poručuje Vrdoljak.

Misli da je HNS protekle dvije i pol godine bio konstruktivan partner.

- Mi smo usvojili kurikulume, maknuli ideologiju iz kurikuluma, usvojili niz zakona da se uopće može dogoditi reforma i mi smo tu imali podršku premijera. Dobar dio toga, informatička oprema, laptopi, tableti i sve ostalo, je financirano od europskih sredstava zato što Europa daje punu podršku reformi i govori - 'to je to i mi ćemo vam dati novce'. Sad je došao red, poslije sve opreme, na učitelje, jasan je šef HNS-a.

Kaže da o povećanju plaća nisu pričali ranije jer je u projektu reforme zadano da to dolazi kad reforma bude u školi.

- Da budemo potpuno jasni, zadnji prijedlog nije bio dovoljan. Mi smo rekli šest posto i s tim se složio i sindikat, a imamo i podršku učitelja, nastavnika, profesora, roditelja čija su djeca u školama... Očekujemo da se ovih dva posto nađe vrlo skoro. Ako ne, idemo na izbore, upozorava Vrdoljak u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:11