NE SMATRA SE KRIVIM

IVAN VRDOLJAK NA SUDU 'Nisam prijetio smrću članu Uprave NE Krško, kao ni njegovoj obitelji'

 
Ivan Vrdoljak i Hrvoje Perharić
 CROPIX

Bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak (46) sjeo je na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu gdje mu je počelo suđenje za prijetnje Hrvoju Perhariću (63), članu Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK). Baš kao što je tvrdio od samog početka da se ne smatra krivim jer da nije ni imao motiva prijetiti, Vrdoljak je u sudnici sutkinji Ivi Nikšić ponovio da se ne smatra krivim.

Podsjetimo, kazneni nalog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu sa predloženom sankcijom od šest mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana, Vrdoljaku nikako nije bio prihvatljiv već je na isti uložio prigovor. Osim što odbacuje krivnju s napomenom da prijetio smrću nije, u prigovoru na kazneni nalog Vrdoljak je uperio prstom i u broj ispitanih svjedoka jer za razliku od Perharićeve jedine svjedokinje, Vrdoljakov niti jedan svjedok koji je prisustvovao “prijetećem” razgovoru, kako tvrdi, nije ispitan. A ima ih troje - predstavnik splitskog HNS-a Klement B., savjetnik u kabinetu Damir H. i osobni vozač Josip Z. pa će isti biti saslušani na suđenju.

Perharić je, prema tvrdnjama, prijavio Vrdoljaka “kako bi zaštitio sebe i svoju obitelj jer su se upućene prijetnje, njemu kao članu Uprave NEK-a, učinile ozbiljnima.”

- Inkriminiranog dana, 15. studenoga 2015., sjećam se da je bila nedjelja navečer, kada sam sa mobilnog telefona primio poziv na koji se nisam odmah javio te sam pet minuta poslije uzvratio poziv sa svog slovenskog broja. S druge strane javio se muškarac kojeg sam odmah prepoznao. Bio je to Ivan Vrdoljak, koji je prijetećim tonom rekao da moram dati ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a. Rekao mi je i da ne dolazim na posao u NEK te da, ukoliko ne podnesem ostavku, da će protiv mene pokrenuti postupak kod MUP-a i USKOK-a, da će narediti ispis mojih telefonskih poziva i razgovora ali i pregled sve moje imovine. Također, i da će mi zabraniti ulazak u Sloveniju.

U istom nizu prijetnji rekao da će zagorčati život meni, mojoj djeci i mojoj obitelji. I taj me dio prijetnje osobito pogodio. Na sve to izrečeno nisam uspio ništa mu odgovoriti jer je prekinuo vezu - ispričao je u tužiteljstvu Perharić. Zbog gore navedenog telefonskog razgovora, koji je uslijedio tri dana nakon sjednice Skupštine NEK-a na kojoj Perharić nije razriješen s mjesta člana Uprave, uplašeni Perharić je odlučio prijaviti Vrdoljaka za prijetnje.

Nakon tog razgovora, Perharić i Vrdoljak se više nisu čuli, a Perharićeva prijateljica pravnica Branka K., koja je bila s njim u trenutku spornog razgovora i sve čula preko zvučnika na mobitelu, potvrdila je Perharićeve tvrdnje.

- Hrvoje se nije odmah javio na poziv, a kad je išao pogledati tko ga zove, poziv je uzvratio. Pri uspostavi poziva na Hrvojevom sam licu vidjela da se nešto neobično događa te je uključio zvučnik na mobitelu. Čula sam muški glas koji se dere na telefon i u jednom mahu izgovara riječi prijetećim tonom. Govorio je Hrvoju da mora dati ostavku, da više ne dolazi na posao, da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju, da će ga prijaviti policiji i naložiti kontrolu njegove imovine, a posebno još, što me se dojmilo, rekao mu je da će zagorčati njemu, njegovoj djeci i obitelji.

Upravo ta rečenica mi je ostala jako zabilježena u sjećanju jer nakon što je navedeni muškarac to izgovorio, po izrazu Hrvojeva lica sam vidjela da je isti u šoku i vidno uznemiren – prisjetila se Perharićeva prijateljica otkrivši da je nakon poziva “on ostao još neko vrijeme nijem te ju pitao bi li on taj događaj trebao prijaviti obzirom da osjeća strah i zabrinutost za svoju familiju.”

Vrdoljakova obrana točnije negiranje krivnje da nije imao motiva prijetiti, za Općinsko državno odvjetništvo nije bilo vjerodostojno već je ocijenjeno da se branio s ciljem da otkloni sa sebe kaznenu odgovornost jer da je, nakon uvida u zapisnik Skupštine NEK-a od 12. studenog 2015., “imao motiv da kroz telefonski razgovor neposredno izvrši utjecaj na Perharića da podnese ostavku, i to tri dana nakon što nije smijenjen.”

Iz zapisnika 39. skupštine NEK-a, od 12. studenog 2015. vidljivo je da se održala sjednica na kojoj je na dnevnom redu bila odluka o razrješenju člana uprave NEK-a Hrvoja Perharića. Prijedlog glasovanja bilo je razrješenje Perharića i imenovanje Dragana Marčinka za novog člana uprave NEK-a na pet godina. No predloženi zaključak nije prihvaćen. Na skupštini su, naime, prisustvovala oba člana društva – GEN energija iz Slovenije i HEP iz Hrvatske, a oba člana imaju po 50 posto temeljnog kapitala NEK-a, a HEP je predložio da se Perharića razrješi.

Da je Vrdoljak prihvatio inicijalni kazneni nalog, istog bi se trena vodio kao kazneno osuđivana osoba, a što bi mu u daljnjoj poslovnoj karijeri i apliciranju za eventualni posao u državnoj i inim službama, bila prepreka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:01