SASTANAK KLUBA HNS-a

IVAN VRDOLJAK O IZAZOVIMA PRED HRVATSKIM SABOROM 'Reforme mirovinskih i poreznih sustava te reforma obrazovanja mogli bi povući zemlju naprijed'

Ivan Vrdoljak
 Marko Todorov / CROPIX

Saborski Klub zastupnika HNS-a u srijedu je razgovarao o izazovima Hrvatskog sabora ove jeseni, u prvom redu obrazovne te mirovinske i porezne reforme, kako bi ti reformski procesi mogli povući Hrvatsku naprijed, izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon sjednice Kluba.

"U Klubu HNS-a nakon ljetne stanke razgovarali smo o tome što su izazovi Sabora ove jeseni, prvenstveno misleći na obrazovnu reformu, mirovinsku reformu i poreznu reformu te kako u biti, izdvajajući iz toga pripadnost lijevima i desnima, kako bi ti reformski procesi mogli povući ovu zemlju naprijed", rekao je Vrdoljak novinarima nakon sjednice njihovog saborskog kluba.

Uz to, kazao je, zaključili su da će njihovim koalicijskim partnerima predložiti da u nekom razumnom vremenu dođu pred Hrvatski sabor s redovitim izvješćem o radu Vlade u zadnje dvije godine te svakako u tom trenutku predstave ciljeve i namjere u iduće dvije godine.

"Bilo bi dobro da informiramo i saborske zastupnike i građane Hrvatske što Vlada smjera i namjerava u kojem kvartalu i iz kojeg ministarstva, kako bi sa jasno definiranim ciljevima bili efikasnji i bolji u vremenu pred nama", rekao je Vrdoljak novinarima nakon sjednice saborskog Kluba zastupnika HNS-a.

Upitan je li usuglašena porezna reforma, odgovorio je kako je dobar dio nje usuglašen, prošla je e-savjetovanje i vrlo brzo će biti u Vladi.

Vrdoljak je naveo kako je dobar dio njihovih inicijalnih zahtjeva s podizanjem stope PDV-a usvojeno, kao i "odsustajanje od horizontalnog smanjenja PDV-a za jedan posto", već da se ide ciljano na sniženje cijena pojedinih proizvoda.

Predsjednik HNS-a istaknuo je kako je zadovoljan konačnim sadržajem.

Na novnarski upit je li zadovoljan prijedlogom zakona o doprinosima na koji je HNS imao dosta kritika, Vrdoljak je kazao kako i dalje misli da se neke stvari mogu poboljšati. No, ističe kako prvo treba pričekati da premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstave cijeli paket porezne reforme.

Vezano uz prijedlog mirovinske reforme Vrdoljak je rekao kako je jedan dio njihovih primjedbi već prihvaćen, prihvatili su osnivanje državnog mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, te povećanje za tri posto najnižih mirovina, a ključan dio oko održivosti drugog stupa će tijekom e-savjetovanja raspraviti s njihovim partnerima.

"Naš stav je tu potpuno jasan. Nedopustivo je da danas pod bilo kakvim uvjetima, čak i pod izgovorom rasta isplate 27 posto većih mirovina, može doći do ugroze drugog stupa. Drugi stup su privatna sredstva građana. Postoji ne samo kao rezultat reforme s početka 2000-tih nego i kao potencijalni investicijski i gospodarski potencijal i ne smijemo ga izgubiti", zaključio je predsjednik HNS-a Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:03