DUALNO OBRAZOVANJE

IVAN VRDOLJAK SE POSUO PEPELOM ZBOG SPORNE IZJAVE 'Nisam htio obezvrijediti tuđe znanje ili struku...'

 
Ivan Vrdoljak
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je jučer na N1 televiziji izjavio da bi se u sklopu dualnog obrazovanja profesori mogli prekvalificirati, tako da profesor povijesti nakon prekvalifikacije predaje informatiku, šef HNS-a Ivan Vrdoljak danas se zbog te svoje izjave ispričao.

'Ispričavam se svima koje je moja nedavna izjava o mogućnosti prekvalifikacije profesora u projektu dualnog obrazovanja povrijedila i razljutila. Svi moji stavovi o obrazovanju uvijek su isticali profesore kao stup obrazovanja i zato je HNS upravo profesorima i znanstvenicima prepustio vođenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i pratećih reformskih procesa. Moja ilustracija prekvalifikacije nije bila primjerena. Međutim, sasvim sigurno ta izjava nije imala namjeru obezvrijediti tuđe znanje i struku, nego jasno naglasiti da svaki reformski proces traži promjenu i prilagodbu svih nas koji smo u te procese uključeni. Isto tako, ako želimo prilagoditi obrazovanje potrebama tržišta rada i ako generalno želimo ići u korak s razvijenim zemljama, moramo otvarati širi dijalog i o osjetljivim pitanjima kao što su potrebe tržišta za pojedinim zanimanjima. Argumentirana rasprava svih uključenih u ovu temu svakako je bolje rješenje nego zatvaranje očiju pred problemima koji se neće riješiti ako se pravimo da ih nema', napisao je Vrdoljak na Facebooku.

Podsjetimo, jučer je komentirao dualno obrazovanje u praksi rekavši da 'se profesori trebaju fokusirati na djecu, a ne na sebe'.

'Mislite da moje dijete, ako ide za zidara, treba povijest? Trebamo li robovati satnicama ili ići na rezultat školovanja? Vjerojatno možemo razgovarati da se ti profesori prekvalificiraju, mogu se prebaciti u neke predmete koji su danas deficitarni. Svi su rekli da je problem naći profesore informatike. Pedagoške predmete svi znaju. Zašto profesor povijesti ne bi mogao postati profesor informatike? Mislite da trebamo robovati ili ćemo se svi mijenjati u nekim svojim razvojnim i cjeloživotnim obrazovanjima da krenemo naprijed. Vidim rješenje ako se svi fokusiramo, i ti profesori, na djecu, a ne na sebe', rekao je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 22:37