KOD NAS JE ZABRANJENO

Ivana i Goran Višnjić prvi su poznati Hrvati kojima je dijete rodila surogat majka

Tek kad je bilo sasvim izgledno da će postati roditelji i da je s trudnoćom sve u redu, obavijestili su Vrdoljake i Višnjiće u Hrvatskoj.
 Kristina Fazinić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski glumac s hollywoodskom adresom Goran Višnjić i njegova supruga Ivana Vrdoljak drugi put su postali roditelji. U privatnoj losangeleskoj klinici 7. srpnja, dva tjedna prije predviđenog termina, surogat majka, Amerikanka javnosti nepoznatog identiteta, rodila je Višnjićima prvo zajedničko biološko dijete. Zdrav dječačić težak je 3600 grama i dug 49,53 centimentra.

Ponosni roditelji, koji već danima u razgovoru s hrvatskim prijateljima ne kriju koliko su sretni, sinu su dali ime Vigo Leo. Kako saznajemo, u odabiru imena sudjelovala je cijela obitelj; bake i djedovi Branka i Antun Vrdoljak, kao i Milka i Željko Višnjić.

Slavlje u Hrvatskoj

Mjesecima su Goran i Ivana skrivali svoju odluku o dogovorenoj trudnoći sa surogat majkom od svojih najbližih - obitelji i prijatelja. Tek kad je bilo sasvim izgledno da će postati roditelji i da je s trudnoćom sve u redu, obavijestili su Vrdoljake i Višnjiće u Hrvatskoj. Goran i Ivana tom su, za naše prilike nesvakidašnjom odlukom, postali prva obitelj iz Hrvatske poznata široj javnosti koja se odlučila na taj tip roditeljstva.

Surogat majčinstvo je u Hrvatskoj, kao i u većem dijelu svijeta, zabranjeno. Iako se spekuliralo da naši parovi koji ne mogu spontano postati roditelji - a takav je, prema procjenama, svaki šesti par - odlaze u Ukrajinu, gdje je surogat majčinstvo krajnje liberalizirano, za to nema potvrde. Takvi bi se slučajevi jako teško mogli pravno riješiti. Naime, prema našim zakonima, majka je žena koja je rodila dijete, tako da bi djetetu koje je rodila surogat majka ta žena morala biti upisana kao majka, a njezin suprug kao otac.

Pokušaj posvojenja

Višnjićevi su očito iskoristili mogućnosti života u SAD-u. Čim je saznala za sretnu vijest, Goranova svekrva Branka, supruga slavnog redatelja Antuna Vrdoljaka, otputovala je u Los Angeles kako bi bila s kćeri Ivanom, kojoj svaki dan u raskošni dom na Beverly Hillsu treba stići prinova iz bolnice. A čim je vidio svog prvog biološkog sina u rodilištu, Goran je fotografije muškog nasljednika poslao e-mailom obitelji u Hrvatsku. Takav sretan događaj odlučio je proslaviti i u domovini, pa je već nakon dva dana s prvim sinom, posvojenim četverogodišnjakom Tinom, poletio u Hrvatsku.

Višnjići su, uoči posvojenja malog Tina, željeli posvojiti dijete iz Hrvatske, pa su, tijekom godišnjeg odmora, i službeno kontaktirali sa socijalnom službom.

Međutim, od tog ih je nauma odbila hrvatska administracija. Naime, godišnje se u Hrvatskoj posvoji tek oko 130 djece, iako ih je bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u domovima i udomiteljskim obiteljima, oko 2000. Zainteresiranih je posvajateljskih parova barem dvostruko više. Roditeljstvo je hrvatskim parovima dodatno otežano novim Zakonom o medicinskoj oplodnji, najrigidnijim na svijetu.

Dani sreće

U Zagrebu su Gorana Višnjića prekjučer dočekali roditelji, koji su stigli iz Žaborića pored Šibenika, punac Antun i šogori Marko i Andrija, suprug pjevačice Vanne.

Obiteljska idila trenutačno vlada u zagrebačkom domu Vrdoljakovih. A sve organizira, poziva goste, čak i kuha, Tonči Vrdoljak, dok mu sinovi dovoze sve što je potrebno. Za kontakte s medijima nemaju vremena, a ni želje, kažu.

Goran Višnjić želio je da njegov povratak u Hrvatsku prođe uz što manje pompe, jer ga još uvijek proganjaju duhovi prošlosti od zadnja dva dolaska u domovinu. Prvo je trebao isplatiti milijunsku odštetu svojoj menadžerskoj agenciji Kvadar. Kada je ta presuda postala pravomoćna, najavio je da se radije neće vraćati u Hrvatsku. Zbog toga je pokrenuta prisilna naplata, no u međuvremenu se Goran očito nagodio. Sporio se i s Mirelom Rupić, majkom svoje izvanbračne kćeri, danas 4,5-godišnje Lane Lourdes. Priznao je očinstvo, nagodio se oko plaćanja alimentacije, a kako saznajemo iz Šibenika, u strogoj tajnosti se u međuvremenu u Šibeniku našao sa svojom biološkom kćeri i prvi je put zagrlio.

Višnjići poput Nicole Kidman i Eltona Johna

ZAGREB - Goran Višnjić i Ivana Vrdoljak, Nicole Kidman i Keith Urban, Sarah Jessica Parker i Matthew Broderick, Elton John i David Furnish: osim što su celebrityji, te parove veže i to što su koristili usluge surogat majki.

Povijest surogata

Tijekom povijesti surogat majčinstvo se javljalo u brojnim zajednicama i kulturama, koje su uglavnom blagonaklono gledale na žene koje su rađale djecu neplodnome paru. No, o komercijalnom surogat majčinstvu raspravlja se od sredine sedamdesetih godina, kada je američki odvjetnik Noel Keane utemeljio prvu agenciju za surogat majčinstvo. Posredujući između neplodnih parova i surogat majki, ta je agencija “sudjelovala” u rađanju 600 djece diljem svijeta.

Nakon što je 1978. godine u Velikoj Britaniji rođena “prva beba iz epruvete” Louise Brown, agencije za surogat majčinstvo utemeljene su i u Kaliforniji, Floridi, Indiani, New Yorku i Nevadi. Danas je komercijalno surogat majčinstvo legalno i u Indiji, Gruziji te Ukrajini, a pod određenim uvjetima dopušteno je i u Izraelu. U Velikoj Britaniji, Kanadi, Nizozemskoj, Belgiji i Švedskoj dopušteno je iz “altruističkih” razloga, primjerice kada članica obitelji ili bliska prijateljica rađa dijete neplodnome paru.

Najpoznatiji slučajevi

Fenomen surogat majčinstva već desetljećima je predmet etičkih rasprava, a neki su se slučajevi našli i na sudu. Najpoznatiji je slučaj poznat kao Baby M, spor između surogat majke Mary Beth Whitehead i supružnika Elizabeth i Williama Sterna iz New Jerseyja. Amerikanka Mary Beth Whitehead s Floride potpisala je 1985. ugovor u kome se obvezala da će po cijeni od 10.000 dolara roditi dijete Williamu Sternu. Beba, začeta umjetnom oplodnjom, rođena je u ožujku 1986., a nazvana je Sara Elizabeth Whitehead. Iako je prema ugovoru bebu trebala predati supružnicima Stern u roku od 24 sata, Mary Beth Whitehead se predomislila. Odlučila je zadržati dijete, a prijetila je suicidom ako joj ga oduzmu. Naposljetku je uzela bebu te otputovala na Floridu, gdje je živjela sa suprugom Richardom i njihovo dvoje djece. Kako bi dobili natrag bebu koju su nazvali Melissa, Sternovi su se obratili policiji.

Iako je sud u New Jerseyju 1988. zaključio je da je ugovor o komercijalnom surogat majčinstvu u toj državi ilegalan te da beba pripada svojoj biološkoj majci Mary Beth Whitehead, djevojčica je odrastala sa Sternovima, koje je smatrala svojim roditeljima.

Sukobi roditelja

Kada je navršila 18 godina, Melissa Stern pokrenula je sudski proces kojim je poništila roditeljska prava svoje biološke majke. - Volim svoju obitelj i jako sam sretna sa svojim roditeljima Elizabeth i Williamom Sternom - izjavila je tada Melissa Stern, koja je u međuvremenu stekla doktorat iz bioetike baš na temu surogat majčinstva.

Slična pravna zavrzlama dogodila se i u Velikoj Britaniji. Nakon što su ustanovili da neće moći imati dijete, supružnici W. (njihov identitet nije poznat javnosti) angažirali su preko interneta 2009. surogat majku C. L. Sklopljen je neformalni ugovor kojim se C. L. obvezala da će dijete, začeto umjetnom oplodnjom s gospodinom W., predati bračnom paru. No, tijekom trudnoće odnosi između C. L. i supružnika W. su se pogoršali. Kada je u ljeto prošle godine rođena beba, C. L. je odbila predati je supružnicima W., koji su pravdu potražili na sudu. No, u siječnju ove godine sud je presudio u korist C. L., istaknuvši da je između majke i bebe uspostavljena emocionalna veza.

Surogat baka

Medijsku pozornost u nekoliko navrata zaokupili su i slučajevi kada bi majka rodila dijete svojoj kćeri. Tako je nedavno u Japanu, gdje je surogat majčinstvo zabranjeno, otkriveno kako je 2005. jedna žena rodila zdravu bebu kćeri i zetu.

Majka je pritom poslužila samo kao “iznajmljivačica maternice” jer je beba bila začeta umjetnom oplodnjom iz kćerina jajašca i zetove sperme. Beba je bila upisana kao dijete surogat majke, zapravo bake, a kasnije su je usvojili kći i zet. (Tanja Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09