KRITIKA VLADAJUĆIMA

Ivana Kekin: ‘Premijer Plenković treba se osjećati ugroženo jer ovo je kriza vlasti‘

Nijedna vlada u zapadnoj Europi ne bi izdržala afere koliko su ih HDZ-ovi ministri nanizali, kaže predsjednica Nove ljevice

Ivana Kekin

 Damjan Tadic/CROPIX

O osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za SAFU i posljedicama afere Softver u Newsroomu N1 televizije govorila je Ivana Kekin, predsjednica i saborska zastupnica Nove ljevice.

Kekin ističe da je važno osnovati saborsko istražno povjerenstvo za SAFU jer je afera Softver ili afera Gabika otvorila pitanja poput onoga je li se u SAFU-u dodjeljivao novac na temelju pritiska i je li bilo pogodovanja.

'Nije prihvatljivo da se i 1 euro mora vratiti radi lakomosti novog HDZ-a'

Smatra da bi trebali ispitati sve - od premijera do zaposlenika u SAFU-u.

“Ako ništa ne skrivaju i nije bilo političkog uplitanja, tj. HDZ-ovog uplitanja u dodjelu sredstava iz europskih fondova, onda bi i njima trebalo biti u interesu da se stvar rasvijetli”.

Situacija u kojoj bi se jedan euro morao vratiti radi lakomosti novog HDZ-a, koji je lakom kao i stari, nije prihvatljiva, rekla je Kekin.

“Slučaj nije bio prepušten od strane Uskoka, očito je bio propušten. Laptoš je rekla da novi slučaj ne otvaraju ako postoji u DORH-u. Nejasno je, ako im je Telegramov novinar dostavio sve, kako je Uskoku bilo nejasno to i kako su zatvorili slučaj ako nije bio živ i stavili ga u zadnju ladicu. I ključno pitanje - zašto je ravnateljica Uskoka rekla suprotno”, komentirala je.

Istaknula je da nakon intervjua Tamare Laptoš u TNT-u vidi razloga za ostavke.

'Nije moguće ne zapitati se kako je moguće tvrditi da institucije rade svoj posao'

“Uvijek se može govoriti što se hoće, premijer može govoriti da živimo u fenomenalnoj zemlji, a mi koji živimo znamo kako živimo. Ista je stvar i s ovim. Taj isti premijer koji govori da su institucije neovisne je 2020. godine, dvije godine nakn što je afera Gabika razotkrivena, postavio istog gospodina Petrica na čelo te ‘neovisne agencije’, koji je član njegove stranke i kum njegova bivšeg ministra, novog HDZ-ovog ministra, ne onog starog Sanaderovog, koji je maknut iz HDZ-a zbog afere dok je bio ministar. A trenutno je jedan od naših najvećih aseva što se tiče prikupljanja novca iz europskih fondova. Nemoguće da se ne zapitamo kako je moguće tvrditi da institucije rade svoj posao”, govori Kekin za N1.

Razina Plenkovićeve nervoze daje naslutiti da ga je afera gospođe Žalac izuzetno pogodila, smatra, rekavši da se premijer treba osjećati ugroženo jer ovo je kriza vlasti.

“Nijedna vlada u zapadnoj Europi ne bi izdržala afere koliko su ih HDZ-ovi ministri nanizali”, kaže.

Podržava sve što u Hrvatskoj doprinosi raščišćavanju mutnih procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:28