ŽENA BORAC

IVANI KALOGJERI NAGRADA VAM ZA 2017. 'Moj portal je postao pokret hrabrih žena koje pokazuju da bolest nije kraj, nego početak novoga života'

 
Ivana Kalogjera
 Bruno Konjevic / CROPIX

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u subotu je dodijelila Nagradu Vesna Andrijević Matovac (Nagrada VAM) za 2017. godinu novinarki Ivani Kalogjeri, koja je osnovala udrugu "Nismo same" i pokrenula istoimeni portal za informiranje i podršku ženama oboljelima od raka.

Aktivnostima na portalu i u istoimenoj udruzi Ivana Kalogjera pridonosi osvješćivanju javnosti o prevenciji, ranom otkrivanju raka i potrebama oboljelih žena, rečeno je prilikom svečanog uručenja nagrade u prepunoj dvorani Stare gradske vijećnice.

Nagrađenu Kalogjeru velikim su pljeskom pozdravili prisutni predstavnici institucija i udruga, osobito brojne oboljele žene te članice udruge SVE za NJU, koja je Nagradu Vesna Andrijević Matovac (Nagrada VAM) dodijelila sedmi put, u spomen na jednu od osnivačica i prvu predsjednicu Udruge - doc. dr. Vesnu Andrijević Matovac.

Nagrada VAM simbolizira inteligenciju, snagu i upornost oboljelih žena, navodi se u obrazloženju. Ove je godine dodijeljena Ivani Kalogjeri kojoj je u 52. godini dijagnosticiran rak dojke. Nakon dijagnoze Ivana gubi posao, ali i kreće u novu aktivnost - osniva udrugu podrške i pokreće portal "Nismo same", na kojemu je dosad objavljeno više od stotinu potresnih i pobjedničkih priča oboljelih žena.

Zagreb, 030318
Starogradska vijecnica, svecana dodjela nagrade Vesna Andrijevic Matovac (VAM), a obitnica Nagrade za 2017. je novinarka i predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera. 
Na fotografiji: Ivana Kalogjera
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Ivana Kalogjera

Njezina udruga pokrenula je i projekt "Nisi sama, ideš s nama", s ciljem pokrivanja troškova odlaska na terapiju žena oboljelih od malignih bolesti.

U svome obraćanju Ivana Kalogjera zahvalila se na nagradi i svima koji su joj pomogli tijekom liječenja, istaknuvši kako su "bolest i gubitak posla nešto najbolje što joj se moglo dogoditi jer je u sebi pronašla nevjerojatnu hrabrost i unutrašnju snagu za radikalne promjene i pokretanje nečega novoga".

- Portal je postao pokret hrabrih žena koje pokazuju da bolest nije kraj, nego početak novoga života - zaključila je te dodala kako im se javljaju i oboljeli iz susjednih zemalja, a čitaju ga i mnogi zdravi koji kažu da ih objavljene priče hrabre i osnažuju.

- Nadam se kako ću svojim primjerom ohrabriti i druge ljude da ne posustanu u najtežim životnim situacijama jer se iz njih može izroditi i nešto fantastično - poručila je ovogodišnja dobitnica.

Nagrada je dodijeljena u Staroj gradskoj vijećnici pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Gradske skupštine Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

Ohrabrujuće riječi nagrađenoj uputili su izaslanik predsjednice Republike Tomislav Madžar, izaslanik predsjednika Sabora Ivan Ćelić, izaslanik predsjednika Vlade Tomislav Dulibić, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić i dogradonačelnica Zagreba Olivera Jurković Majić.

Ova svečanost označila je i ulazak u slavljeničku godinu udruge SVE za NJU, koja 21. ožujka obilježava deset godina postojanja.

Zagreb, 030318
Starogradska vijecnica, svecana dodjela nagrade Vesna Andrijevic Matovac (VAM), a dobitnica Nagrade za 2017. je novinarka i predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera. 
Na fotografiji: Ivana Kalodjera i Predsjednica udruge SVE za NJU Almenka Balenovic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 21:47