NEVOLJE U RAJU

Ivaniševiću banka zaplijenila jahtu jer nije plaćao leasing

Brod je bio glavni statusni simbol sportske legende i njegove obitelji, a spekulira se da je ova zapljena rezultat težnje za smanjivanjem tekućih troškova
 Jakša Kuzmičić/CROPIX

ZAGREB - Goran Ivanišević ostao je bez svoje više od dva milijuna eura vrijedne jahte Sunseeker Predator 72. Zaplijenila ju je leasing kuća Hypo Leasing Kroatien, a vrijedno, tek dvije godine staro plovilo nazvana Amber, od danas je i u službenoj ponudi prodaje Jadran jahti, sestrinskoj tvrtki Hypo Leasinga.

Duga je više od 22 metra, široka gotovo pet i pol metara, ima četiri kabine te je opremljena najsuvremenijim navigacijskim uređajima, perilicom za suđe, hladnjakom i zamrzivačem, perilicom rublja...

Vrtoglava rata leasinga

Luksuzna crno-bež jahta zaplijenjena je, kako neslužbeno doznajemo, zbog problema s otplatom mjesečne rate leasinga koja je navodno iznosila vrtoglavih dvanaest tisuća eura.

U Hypu te podatke, naravno, ne žele otkriti štiteći bankarsku tajnu, ali je postalo jasno da je riječ o jahti Gorana Ivaniševića kada su u službenoj ponudi objavili i fotografiju na kojoj se jasno vidi ime jahte, nazvane po Amber-Mariji, kćeri Gorana i Tatjane Ivanišević. Prema istim neslužbenim izvorima Goran već duže vrijeme, možda godinu dana, nije plaćao mjesečnu ratu.

Iz svega se, dakle, može zaključiti da je Ivanišević u ozbiljnoj financijskoj krizi koja je, eto, uzela maha i dovela do toga da je banka zaplijenila luksuzni brod, statusni simbol bogate splitske obitelji.

Bez poslovne sreće

Ovaj neugodni događaj nastavak je učestalih špekulacija kako je obitelj Ivanišević već neko vrijeme suočena sa stanovitom financijskom krizom. Naravno, ne treba naprečac zaključivati i kao neki tvrditi da je slom potpun.

Prije je moguće da Ivaniševići, zapravo, racionaliziraju potrošnju i silom prilika, suočeni s krizom, odriču se dijela životnih povlastica. Ipak, za Gorana i njegova oca Srđana ne bi se moglo reći da su imali sreće u biznisu.

Loše su prošli ulaganjem u poslovno-stambene objekte na Mejama, a pogotovo na Firulama u Splitu. Goran je i sam, prije nekoliko godina, izjavio da mu je svaki posao u Hrvatskoj bio problematičan.

“Kriv sam što sam upao u biznis u kojem nema poštenja. To su igrači među koje sam upao kao iz vrtića na fakultet”, izjavio je tada novinarki Mirjani Dugandžiji u vrlo iskrenom razgovoru za tjednik Globus.

Nekretnine po svijetu

Istodobno, puno je kupovao nekretnine po svijetu i Hrvatskoj. Popis je impozantan: Ivanišević posjeduje luksuzni stan u Dalmatinskoj i penthouse od 550 četvornih metara u Radničkoj ulici u Zagrebu. Obiteljsku vilu na splitskim Mejama, luksuzni apartman u Novom Vinodolskom, vilu na Beverly Hillsu u Los Angelesu te stan u Monte Carlu.

Početkom prošle godine objavljeno je da je odlučio prodati svoj luksuzni, 50 milijuna kuna vrijedan splitski dom, arhitektonsko remek-djelo u jednom od najljepših kvartova u Splitu. Neki od zagrebačkih trgovaca nekretninama vodili su potencijalne kupce u stan u Dalmatinskoj, ali se prodaja nije dogodila.

Prije devet godina, 2001., Goran je doslovno bio na krovu svijeta. Popeo se na tron kada je kao pobjednik Wimbledonskog turnira 2001. osvojio deset milijuna kuna i potvrdio status jedne od najsjajnijih zvijezda bijelog sporta. Karizmatičan, kolerik s dalmatinskim temperamentom, bio je i ostao poseban među vrhunskim igračima. Svakako, bilo je boljih od njega, ali nijedan nije bio tako zanimljiv, nepredvidiv i magnet za gledatelje te sponzore.

Ne zna se cijena

Karijeru je započeo 1988., a službeno završio 2004. Zaradio je ukupno oko 40 milijuna dolara. Pola od te sume, 20 milijuna dolara osvojio je od nagradnih fondova na turnirima. Još toliko, procjenjuje se, skupio je na sponzorskim ugovorima i turnirskim bonusima. Goran Ivanišević nije bio dostupan za komentar o jahti. Mobitel mu je bio isključen. Supruga Tatjana se također nije javljala.

U ACI Marini Split, od direktora Ede Karuze, doznali da je jahta Amber tamo bila usidrena do prije nekoliko dana, kada je otplovila u nepoznatom smjeru. Sada je brod u šibenskoj marini Mandalina, svojevrsnom stocku Hypo leasinga za brodove koji čekaju kupca.

Početna cijena još uvijek nije određena, što smo doznali predstavivši se kao potencijalni kupci, ali to je samo pitanje dana.

Gubitak ga nije dirnuo?

Najpoznatijeg hrvatskog tenisača zapljena jahte kao da ne zabrinjava. Naime, prije tri dana snimljen je na terasi jednog luksuznog dubrovačkog hotela kako ruča sa suprugom Tatjanom, dok su za susjednim stolom uz dadilju sjedili sin Emanuel i kćer Amber-Marie. Živi se i dalje, kako se čini, na visokoj nozi. Zbog ugleda u teniskom svijetu i dan danas ga pozivaju na seniorske teniske turnire, poput nedavno održanog humanitarnog teniskog spektakla na Stradunu, gdje je odmjerio snaga s još jednom legendom bijelog sporta Johnom McEnroem. Na taj način navodno zarađuje i do milijun eura godišnje. ( T. Ku., V. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:55