SLUČAJ KIRETAŽA

IVANU NINČEVIĆ LESANDRIĆ ŠOKIRAO STAV SPLITSKOG KBC-a: Ma sram vas može biti na ovakvim izjavama. Sram! Ako uopće znate što je to! Jeste vi normalni?!

 
Ivana Ninčević Lesandrić
 Damir Krajac / CROPIX

Saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić reagirala je u nedjelju u objavi na Facebooku na izjavu vrha KBC-a Split koji smatra da ta ustanova nije povrijedila pravo na zaštitu osobnih podataka svoje pacijentice.

- Bili smo prikazani kao ustanova koja kasapi i uništava svoje pacijentice, bolnici je bio povrijeđen ugled, te je bilo dovedeno u pitanje povjerenje građana u ovu zdravstvenu ustanovu - stoji između ostalog u izjavi, objavljenoj u članku u Slobodnoj Dalmaciji. No, s time se ne slaže Upravni sud u Splitu koji je nepravomoćno odbio tužbu koju je splitska bolnica podnijela s ciljem da poništi rješenje koje je prošle godine u korist zastupnice Mosta donijela Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Ne slaže se, naravno, ni Ninčević Lesandrić koja je to nazvala ‘vrhuncem priče’.

- Vrh KBC-a Split koje plaćaju porezni obveznici, smatraju da je njima povriđen ugled! Ugled! I to ukazivanjem na problem koji očito postoji godinama i treba ga riješit! Znači više znači nečiji ugled nego nečiji život? Jel ja to dobro čitam - pita se zastupnica upozoravajući da takvim stavom stavljaju ugled bolnice iznad života pacijenta koji bi ovakvom traumom mogao biti obilježen za cijeli život.

- Kako se ja nosim s tim svaki dan, kako ja proživljavam tu traumu, kako se ja noću budim, s kojom mukom idem na preglede, kolike posljedice imam i kako one utječu na moj život, molim vas, recite mi temeljem čega ste vi to zaključili? Da niste možda u međuvremenu prošli isti bolni zahvat kao i ja? Kako se druge žene nose s tim, znate li? Znate li da se mnoge još uvijek nisu odlučile na trudnoću zbog toga, znate li da su nekima uništeni i brakovi, znate li? Znate li da su neke žene trajno emocionalno uništene - pita se dalje.

Također upozorava da joj bolnica nije pružila adekvatnu stručnu pomoć nakon samog zahvata, bilo kakav razgovor koji bi možda u takvim situacijama pacijentu pomogao. Prozivajući vrh bolnice objavu završava:

- Ma sram vas može biti na ovakvim izjavama. Sram! Ako uopće znate što je to!? A to što smatrate da ste između ostalog imali pravo bez mog dopuštenja iznosit detalje tipa širine grlića moje maternice ciloj javnosti, ma dajte molim vas stanite sekund, pogledajte se u ogledalo i zapitajte sami sebe ‘jeste li normalni’. Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da se nešto ovako uopće dogodilo u našoj državi i da će se svi građani/pacijenti osjećati sigurno da im se nikada neće dogoditi ovakav slučaj.

O slučaju bi na koncu trebao presuditi Visoki upravni sud. Silvio Čović, predsjednika Upravnog suda u Splitu, kratko je prokomentirao nepravomoćnu odluku.

- Ne bih htio govoriti o meritumu stvari u konkretnom predmetu, jer on nije pravomoćno završen. Međutim, pravni stav koji bude zauzet bit će vodilja za sve slične buduće situacije obrade posebne kategorije osobnih podataka o zdravlju pacijenata. Općenito iznoseći, a to pokazuje i recentna upravno-sudska praksa, da će svi, a posebno oni koji djeluju u javnom sektoru, ubuduće morati voditi računa o primjerenoj zaštiti osobnih podataka. To pravo spada u kategoriju temeljnih ljudskih prava koja su dio europske pravne stečevine - rekao je između ostalog za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:40