KRIZA VLASTI

Ivica Puljak bi izbore i za Gradsko vijeće, ali ovisi o Željku Kerumu i HDZ-u

Da bi se održali izbori za Gradsko vijeće, potrebno je 16 ostavki vijećnika. Za izbore su Centar, SDP i Most s ukupno 12 vijećnika
 Vojko Bašić/Cropix

Prijevremeni izbori na kojima bi Splićani iznova birali gradonačelnika i Gradsko vijeće koje je najavio Ivica Puljak, gradonačelnik u ostavci, teško će se odviti onako kako je to Puljak zamislio. I sam je Puljak postao svjestan da je pokrenuo kotač, a da prethodno nije sve dobro provjerio i pripremio, pa sada nastoji zaustaviti igru dok na dubioze koje su iskočile iz njegove najave ne dobije službene odgovore Ministarstva pravosuđa i uprave.

Iz Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) upravi i samoupravi proizlazi da u slučaju njegove i ostavke zamjenika Bojana Ivoševića Grad može voditi drugi zamjenik, Antonio Kuzmanić. Problem je, međutim, s raspuštanjem Gradskog vijeća. Prije isteka četverogodišnjeg mandata na izbore za novo vijeće može se ići ako vijeće nije moglo funkcionirati. Jedna takva situacija je da se vijeće nije sastalo više od tri mjeseca, a druga je da je trajno ostalo bez broja članova potrebnog za rad i donošenje odluka, odosno da je 16 vijećnika dalo ostavku i nema većine od ukupno 31 člana.

U prvom slučaju, kada se vijeće ne bi sastalo tri mjeseca, ne bi se mogli održati kotarski izbori koje je Puljak najavio. Izbore za članove mjesnih i kotarskih odbora, odnosno vijeća raspisuje predstavničko tijelo, a Gradsko vijeće to još nije učinilo.

Kada se govori o ostavkama, stvari su još kompliciranije jer ih je zakon definirao bitno drugačije nego u slučaju Sabora. Da bi se raspustio Sabor, tu točku treba staviti na dnevni red i za raspuštanje mora glasati većina zastupnika. Kod predstavničkih tijela lokalnih jedinica vlasti takvo nešto nije predviđeno, nego svaki vijećnik pojedinačno treba dati ostavku. Međutim, kada podnese ostavku, na njegovo mjesto može doći osoba koja je iza njega bila kandidat na listi s koje je izabran.

Nezavisna lista

Puljak je računao da će ostavke podnjeti vijećnici koji su činili većinu. Odstupili bi vijećnici stranke Centar, to su najavili zastupnici Mosta i SDP-a, isto očekuje od Pametnog za Split i Dalmaciju i Možemo te dvoje vijećnika s Nezavisne liste Mamić - Ramljak. Kod političkih stranaka priča je jednostavna. Ako se stranke odluče povući iz Vijeća, sigurno je da nitko od kandidata koji nisu ušli u Vijeće neće aktivirati mandate.

S nezavisnom listom Branke Ramljak je drugačije. - Ja za svoju listu niti mogu niti želim jamčiti da netko neće aktivirati mandat - kaže nam Branka Ramljak. Na listi je bio 31 kandidat, što znači da, kada bi ona i Ante Vuković podnjeli ostavke, ostaje još 29 osoba s njihove liste koji mogu aktivirati mandate i ući umjesto njih u vijeće. Ako bi samo jedan to učinio, on bi zajedno s Kerumovim i vijećnicima HDZ-a činio većinu i ne bi bilo uvjeta za raspisivanje novih izbora.

Dakle, novi izbori za gradsko vijeće mogu se raspisati ako to odluči HDZ, a Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a, rekao nam je da tu odluku neće donijeti dok ostavku ne podnesu Puljak i oba njegova zamjenika, što bi značilo da će Vlada do izbora imenovati povjerenika za Split.

- Ovih dana svjedočimo da je puno toga neizvjesno. Trenutno imamo izvršnu vlast. Zamjenik gradonačelnika ima funkciju gradonačlenika. Imamo i predstavničko tijelo, a to je Gradsko vijeće. Trebali bismo se povući, ali nitko ne zna kako će to izgledati - kaže Ramljak i dodaje da ona prva neće ići kod javnog bilježnika. Pritom podsjeća kako je gradonačelnik Puljak rekao da će za sedam dana formalno podnjeti ostavku.

Uvođenje povjerenika

Predsjednik splitskog SDP-a Damir Barbir kaže da će SDP-ovi vijećnici dati ostavku ako Puljak osigura da to učini većina jer bi u suprotnom većinu prepustili Kerumu i HDZ-u.

Zakon kaže da mandat gradonačelniku predstaje s danom podnošenja pismene ostavke. Ostavku treba ovjeriti kod javnog bilježnika i predati je pročelniku upravnog tijela nadležnog za službeničke odnose, koji će u roku od 8 dana obavijestiti Vladu o prestanku mandata gradonačelnika radi raspisivanja prijevremenih izbora.

- U četvrtak se sve zakompliciralo uvođenjem povjerenika u javni prostor. Ne može gradonačelnik uvesti povjerenika. Zamjenik gradonačelnika ima sve ovlasti kao gradonačelnik. Ako su željeli dati ostavke, onda su trebali sva trojica. To bi se očekivalo, posebno od onih koji su visoko postavili ljestvicu odgovornosti - kaže Ramljak, čiji se stav o ovom pitanju podudara s Mihanovićevim.

Povjerenik kojega imenuje Vlada ima vrlo ograničene ovlasti i može obavljati samo nužne poslove, a za svoj rad odgovara Vladi. Kuzmanić bi, pojašnjava Ramljak, kao zamjenik gradonačelnika imao ovlasti kao gradonačelnik, a nikom ne bi odgovarao jer do novih izbora nema ni gradonačelnika ni Vijeća.

Puljak tvrdi suprotno - da bi Kuzmanić imao isti status kao i povjerenik, a da je sve ostalo HDZ-ov spin "na koji se hvata svatko tko ne želi izbore". - Ne razumijem kako su se na tu ješku uhvatile i pojedine kolege iz stranaka koje su bile dio naše programske suradnje - pita se Puljak, koji je za subotu najavio druženje s građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:23