PO PRVI MANDAT

Ivica Puljak: ‘To što supruga i ja vodimo stranku, nije nam uteg u kampanji‘

Mogu zamisliti suradnju s članovima koji su izašli iz Pametnog. Kao partnere tražit ćemo opcije koje imaju šanse ući u Gradsko vijeće
Ivica Puljak

 
 Nikola Vilić/Cropix

1. Ispričali ste se zbog grijeha iz mladosti i pjevanja ustaških pjesama na svadbi. Jeste li se našli još koji put u sličnoj situaciji i što mislite je li vam to pomoglo ili odmoglo u kampanji?

- Ispričao sam se jer su vrijednosti u koje vjerujem i za koje se zalažem u potpunoj suprotnosti s tim ružnim ispadom u prošlosti. Kad pogriješim, onda razmišljam na koji način svoju pogrešku mogu ispraviti, a ne o tome hoće li mi pomoći ili odmoći.

2. Pozvali ste Jakova Prkića da vam se pridruži, no on vam je odgovorio s 'Bella Ciao'. Što mu odgovarate?

- Mogu samo reći da mi je žao što su se zadovoljili ulogom promatrača na ovim izborima i što nisu prepoznali važnost ujedinjavanja koja bi pobjedu građanskog i progresivnog Splita učinila još čvršćom.

3. Često vam zamjeraju činjenicu da vam je stranka kao OPG, odnosno da ste vi i supruga glavni frontmeni. Je li vam to uteg u kampanji?

- Naši suradnici, članovi stranke, ali i birači, dobro znaju do koje mjere uvažavamo njihovo mišljenje, kao i da smo ravnopravni te da odluke donosimo demokratskim procesima. Nismo ni prvi ni posljednji bračni par na političkoj sceni i to nam ne predstavlja nikakav uteg.

4. Zašto je došlo do razlaza s Prkićem i ljudima iz Pametnog, možete li zamisliti suradnju s njima nakon izbora, a s kime ne biste nipošto koalirali?

- Nisu se složili s trenutkom spajanja sa strankom Dalije Orešković, no članovi su većinom odlučili da ga treba provesti prije lokalnih izbora. Mogu zamisliti suradnju s njima. Kao partnere tražit ćemo opcije koje imaju šanse ući u Gradsko vijeće, a nisu Kerum i HDZ.

5. Imate uspješnu znanstvenu karijeru, no imate li ikakvih upravljačkih iskustava za vođenje drugog najveće grada u državi?

- Bio sam član uprave i upravnog vijeća fakulteta i instituta, vodio velike međunarodne grupe znanstvenika i inženjera. Uspjeh u znanosti podrazumijeva planiranje, upornost, disciplinu i posvećenost, a to su osobine koje mora imati svaka osoba koja želi uspješno upravljati gradom.

6. Što je prema vašem mišljenju glavni problem Splita i kako to mislite riješiti?

- Glavni problem je loša politika vladajućih, zbog koje je grad stagnirao više od desetljeća. Mi nećemo dopustiti butigu u svojoj politici, ni dominaciju privatnih interesa nad javnim, nego ćemo se temeljito uhvatiti posla, od rješavanja komunalnih problema do izrade novog GUP-a.

7. S kime biste se voljeli naći u drugom krugu?

- Svejedno je hoće li u drugom krugu biti Vice Mihanović ili Željko Kerum jer obojica predstavljaju sve ono protiv čega se borimo. Naš cilj je završiti eru Keruma i HDZ-a, vratiti Splitu ambiciju i važnost kakvu je nekada imao i od njega napraviti centar Dalmacije i centar svita.

8. Često kritizirate HDZ. Kako mislite surađivati s Vladom postanete li gradonačelnik?

- Na način koji je primjeren odnosu gradonačelnika Splita i Vlade. Siguran sam da će se ministri odazivati našim pozivima, razgovarati i podržavati projekte, odnosno da će surađivati onako kao što bi to činili s bilo kojom drugom osobom na poziciji gradonačelnika.

9. Mislite li da ima previše zaposlenih u gradskim tvrtkama i upravi i kako biste to riješili?

- Gradska uprava treba strateški voditi razvoj grada i služiti građanima. Zato ćemo informatizirati cijelu javnu upravu i smanjiti broj zaposlenih prirodnim odljevom i projektom efikasne, racionalne uprave.

10. Postanete li gradonačelnik i na stol vam dođe ideja župana Bobana da se splitski aerodrom nazove po Sv. Jeri, biste li to potpisali?

- Sveti Jere predstavlja golemo bogatstvo u naslijeđu Dalmacije, a to trebamo osvijestiti na razini široj od naziva aerodroma. Moj osobni izbor u tom slučaju bio bi Faust Vrančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:31