‘MALI AGROKOR‘

Ivica Todorić i ostali oslobođeni!

Todorića i njegove suoptuženike teretilo se za zlouporabe na štetu te tvrtke ‘teške‘ 1,25 milijuna eura
Piruška Canjuga i Ivica Todorić
 Boris Kovačev/Cropix

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura. Presuda je nepravomoćna.

Uz Todorića su u ovom slučaju oslobođeni nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Todorić koji tijekom postupka nije želio surađivati sa sudom došao je na izricanje presude pa se očekuje i njegova izjava za medije.

Svi optuženici odbacivali su sve što im se stavljalo na teret.

image
Izricanje presude Ivici Todoriću, Piruški Canjugi i Ante Huljevu
Boris Kovačev/Cropix

Sutkinja Maja Štampar Stipić upravo čita oslobađajuću presudu. Na objavu presude nije došla jedino švicarska bankarica Nicole de Rossi, dok je ostalo troje okrivljenih došlo na objavu presude u pratnji svojih branitelja. Na objavi presude je nekoliko snimatelja kao i fotoreporteri inozemnih agencija.

Odbijen je i prijedlog da se od švicarske tvrtke Siggman AG oduzme 1,25 miljuna eura, a troškovi postupka kao i troškovi odvjetnika padaju na teret državnog proračuna.

image
Piruška Canjuga i Ivica Todorić
Boris Kovačev/Cropix

Nakon toga sutkinja je rekla da nema dokaza da su počinili kaznena djela kako im je to stavljeno na teret optužnicom.

Da bi bili proglašeni krivima, mora biti dokazan svaki navod kako im se to stavlja na teret optužnicom. Te radnje moraju biti podrobno opisane, no činjenični navodi iz optužnice nisu dokazani, rekla je, među ostalim, sutkinja Maja Štampar Stipić.

- Ovo je jedina moguća presuda jer ne možete podizati optužnice bez ijednog jedinog dokaza, rekao je nakon presude branitelj Piruške Canjuge Anto Nobilo.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na ovu odluku.

image
Ivica Todorić
Boris Kovačev/Cropix

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

image
Ivica Todorić
Boris Kovačev/Cropix

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna.

image
Presuda za 'mali Agrokor'
Boris Kovačev/Cropix
image
Presuda za 'mali Agrokor'
Boris Kovačev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:00