NAJMOĆNIJI HRVAT

IVICA TODORIĆ 'Imam puno nasljednika i svaki od njih može biti premijer Hrvatske'

Prvi čovjek Agrokora priznaje da njegova najljuća konkurencija odlično posluje
Zagreb, 281114.Predstavljanje suradnje izmedju svicarske grupe Emil Frey, njemackog koncerna Daimler i koncerna Agrokor. Konferenciji za medije na kojoj je prezentirana suradnja nazocili su predsjednik Daimlera za srednju i istocnu Europu, Afriku i Aziju Peter Alexander Trettin, predsjednik grupe Emil Frey Walter Frey te predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todoric.Na fotografiji: Ivica Todoric.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Vlasnik koncerna Agrokor i najmoćniji biznismen u Hrvatskoj i regiji, Ivica Todorić, šest godina pokušavao je kupiti slovenski trgovački lanac Mercator, a kako priznaje u najnovijem intervjuu za ljubljanski poslovni list Finance, bilo je to za njega najdulje preuzimanje u karijeri, prenosi Tportal.

Todorić rijetko, možda jednom u nekoliko godina, pristane na intervju u hrvatskim medijima, no zbog osjetljivosti slovenske javnosti u kojoj je postojao silan animozitet prema ideji da njegov koncern kupi Mercator, ipak je spreman na iznimku.

Upravo na pitanje zašto su ga se toliko bojali u Sloveniji, Todorić odgovara:

- Problem su privatizacije iz devedesetih, zbog čega danas postoji otpor ne samo kod nas, nego i u Mađarskoj, Poljskoj. Ne bih rekao samo da su protiv Agrokora ili Ivice Todorića. Ljudi su protiv svega. Čim se nešto počne događati – protiv su. Agrokoru su se protivili jer je bio konkurent.

O tome, pak, ima li kulturoloških razlika između Agrokora i Mercatora, Todorić kaže kako kompanije nisu jako različite.

- Razlika je trenutno u razumijevanju u kakvoj smo situaciji, što je naša konkurencija i kako ona radi. Kad dođete u Agrokor, tu se radi od jutra do večeri, ovisno o zadacima. U našem sjedištu u Zagrebu nezamislivo je da ideš u pet sati doma jer je toliko posla i tolika odgovornost, kaže.

Prvi čovjek Agrokora priznaje da njegova najljuća konkurencija – diskontni lanci Lidl i Hofer – odlično posluje, ali i napominje da je njegov koncern u prednosti na ovim prostorima jer bolje poznaje okruženje.

- Ne mogu nas preteći. Naši prehrambeni proizvodi, od sladoleda do vode, bore se s velikima već dvadeset godina, a nisu nam uzeli ni jedan posto prostora, nego upravo suprotno - mi smo ga povećali. Nismo bolji od Nestlea, ali smo lokalno uspješniji, ističe.

Na medijska pisanja kako traži 10 posto od prometa dobavljača kako bi ostali na polici, Todorić kaže:

- Zabranjeno nam je da išta naređujemo dobavljačima, recimo da nam daju 10 posto marže. Mi smo dio Europe, naši su pravnici stalno u Bruxellesu, pravila moramo poštivati. Mi želimo zaštititi dobavljače, ali oni moraju sami voditi računa da budu bolji i zato ih i stišćemo da vide da nije važno da imaju tisuću artikala, nego mogu imati i 200, ali da su konkurentni, da ih mogu prodavati i na drugim tržištima, recimo u Austriji. Osobno sam antiglobalist, ali u poslu moram slijediti trendove.

Na pitanje je li ga strah Agrokorovih dugova kada ide spavati, kaže:

- Ne, nije. Nemamo velikih dugova. Bolje je pitanje kolika vam je imovina. Još ćete vidjeti što će sve iz toga izrasti. Stvaramo dodanu vrijednost unatoč ogromnim troškovima jer živimo u okruženju u kojem su oni visoki.

Ivica Todorić je istaknuo i kako mu je svejedno je li prvi, drugi ili peti čovjek u kompaniji ili će s povući.

- Još mogu doprinositi, ako ne, hranit ću golubove ili se zabavljati s unucima. Morate razumjeti da ja želim da mi budemo najbolji. Ako to Agrokor ne bude bio, bolje je da odem… - kaže.

Na pitanje je li već izabrao nasljednika, odgovara: - Imam puno njih. Nisam ga izabrao, puno ih je, mogu biti premijeri… Uspješna smo ekipa.

O tome što očekuje od nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te kakav je bio Ivo Josipović, kaže: - Mislim da će biti uspješna. Gledajte, svatko je svoj čovjek. Josipović je dobro obavljao svoj posao. U različitim okolnostima dobro je imati različite ljude - kazao je Todorić za Finance, a prenio Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:35