EKSTRADICIJA

IVICA TODORIĆ U ČETVRTAK NA SUD DOLAZI S NOVOM ODVJETNICOM? Pojavile su se informacije da bi ga mogla zastupati supruga bivšeg britanskog premijera

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Ivica Todorić pokušat će u četvrtak uvjeriti Visoki sud u Londonu, koji mu je krajem srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.

Od izvora bliskih osnivaču Agrokora Nova TV doznaje da se Todorić u četvrtak možda osobno neće ni pojaviti pred Visokim sudom, već će sav posao oko zahtjeva za žalbom prepustiti odvjetnicima.

Pojavile su se i informacije da je Ivica Todorić angažirao novu odvjetnicu - Cherie Blair, suprugu bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, piše Dnevnik.hr.

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.

Premda je u nedavnom intervjuu Novoj TV govorio da bi se mogao samovoljno predati Hrvatskoj, možda ipak želi dobiti na vremenu. Njegova odvjetnica od suca može zatražiti određeno vrijeme da se pripremi i detaljno upozna sa slučajem čime bi ishodovala odgodu ročišta.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

Osim što je o povratku govorio za Novu TV, Todorić je i za slovenski POP TV rekao: ‘Ja ću se vratiti što prije - i to hrabro i ponosno. Nastojat ću neku muziku organizirati kad tamo dođem da otpjevamo neku pjesmu kume - Plenkoviću i njegovima.’

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je rekao da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića jer cijeli postupak koji se vodi u Londonu ide prema izručenju.

Ministar Tomislav Tolušić također je izrazio nadu o izručenju Todorića, piše Dnevnik.hr, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je: ‘Ivica Todorić je onaj koji je u većoj mjeri kriv za ono što se desilo u Agrokoru.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:31