NAPRIJED HRVATSKA

IVO JOSIPOVIĆ OSNOVAO STRANKU 'Naša je dužnost da ne dopustimo da se ustavni poredak ruši na cesti. Dosta je pitanja tko je gdje bio '41., '71. i '91.'

 Marko Todorov/Cropix

Bivši predsjednik Ivo Josipović osnovao je stranku Naprijed Hrvatska - progresivni savez sa čije je osnivačke skupštine u nedjelju u Zagrebu poručio da će se boriti za napredak koji će omogućiti novi gospodarski uzlet, radna mjesta i pristojan život za svakog čovjeka te kako je vrijeme da se prestanemo pitati tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991.

Nova će stranka odmah postati parlamentarna jer je među osnivačima i saborski zastupnik Josip Kregar. Stranci su se pridružili odvjetnik Anto Nobilo, profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Srića, operna pjevačica Dunja Vejzović, filmska i TV redateljica Irena Škorić te bivši SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić.

Podršku stranci došao je dati i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, a na osnivačkoj skupštini gostovali su predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čaćić, bivša premijerka Jadranka Kosor i šef IDS-a Boris Miletić, dok iz SDP-a i HNS-a nije došao nitko od poznatijih političara.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

"Naša je dužnost da pobijedimo bijedu, naša je dužnost da ne dopustimo da se ustavni poredak ruši na cesti, naša je dužnost da osiguramo mir i red i stabilnost, naša je dužnost da se ljudi ne boje proći cestom da im ne eksplodira flaša plina, naša dužnost je da se borimo da svaka osoba bude osoba digniteta, poštovanja i uspjeha. Vrijeme je da se prestanemo baviti ustašama i partizanima, da se pitamo tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991. Pitajmo se gdje ćemo biti 2021. Ne dopustimo da naše mjesto 2021. bude na kraju kolone uspješnih zemalja i naroda", poručio je Josipović na osnivačkoj skupštini.

Naglasio je da im je cilj Hrvatska koja je utemeljena na načelima lijevog centra, svih onih vrijednosti koje ljevica zastupa. "Svih onih dobrih želja koje sebi želimo, od radnih mjesta, boljeg standarda, ljudskih prava te više demokracije, neće biti bez napretka. Svjesni smo toga da je počela nova tehnološka revolucija i da joj se moramo priključiti i da Hrvatska, ako ne bude dio naprednog svijeta, neće imati dobru budućnost", naglasio je.

Smatra da će stranka biti uspješna, a ne stranka, kako je rekao, od jednog dana - repatica koja će nestati iza horizonta.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

U ovoj fazi, rekao je, ne razgovaraju o koalicijama te žele pokazati javnosti tko su i što su.

Vezano uz to da je stranka odmah postala i parlamentarna zahvaljujući tome što joj se pridružio saborski zastupnik Josip Kregar, poručio je da oni nisu kradljivci mandata. "Dogovor je sa svima koji imaju mandate da svoje mandate odrade korektno na čijoj su listi izabrani ili da mandat vrate nazad", dodao je. Nemaju, kaže namjeru ratovati ni sa kojom strankom, te ne osnivaju stranku protiv nekoga.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Josipović očekuje da će na predstojećim parlamentarnim izborima stranka imati dobar uspjeh.

Najavio je da će uskoro Sabor putem svog zastupnika Kregara uputiti jedan zakon koji će nastojati da se situacija dužnika poboljša i da im se pruži bolji i kvalitetniji izlaz.

Naglasio je da će se stranka, između ostalog, zalagati za obrazovanu, poduzetničku, demokratsku, ekološku i međunarodno afirmiranu Hrvatsku, socijalnu pravdu i gospodarski uzlet, regionalizaciju i decentralizaciju zemlje te izbornu reformu.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Saborski zastupnik Josip Kregar rekao je da se stranci Naprijed Hrvatska - progresivni savez pridružio zato što ga smeta situacija u kojoj se Hrvatska nalazi.

"Ovo je stranka koja je okupila nezadovoljnike time što su dosadašnje stranke obećavale, a nisu uspjele realizirati. Ova stranka neće se baviti obećanjima nego time da napravi ono što je obećala", ustvrdio je.

Izbor predsjednika, zamjenika predsjednika, potpredsjednika, predsjedništva, glavnog političkog tajnika stranke te članova sabora stranke, odbora za statut i nadzornog odbora očekuje se kasnije popodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 15:55