KRIZA VLASTI

Ivo Josipović: ‘Premijer mora tražiti novo povjerenje birača. To je pristojno i demokratski‘

Trebala bi se spriječiti situacija da zastupnici koji su na izborima dobili nekoliko stotina glasova odlučuju o Vladi i proračunu, kaže

Ivo Josipović

 Goran Mehkek/CROPIX

Gost Dnevnika N1 bio je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Za uhićenje Darka Horvata te situaciju s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem i ministrom Josipom Aladrovićem kaže da je to “kriza vlasti, kriza Vlade i kriza političkog sustava”.

“Sustav je, nažalost, postavljen tako da prvo omogućava, a rekao bih i generira određene aktivnosti koje jako mirišu na korupciju i na određene nagodbe unutar vladajućih sturktura koje nisu ni moralne i koje na kraju dovode do izigravanja volje birača. Viđalo se to sa žetončićima u prijašnjim mandatima, a očito to viđamo i sad”, rekao je Josipović.

“Upozoravam da imamo sistemske pogreške u sustavu. Ja sam možda i prvi govorio o etnobiznisu, danas to vidimo na djelu, ne ulazeći u to je li to kazneno djelo. Imamo izborni sustav koji podržava takav pristup politici, koji de facto jamči jednoj stranci, SDSS-u, tri mjesta u Saboru”, dodao je Josipović.

Smatra da bi se trebala spriječiti situacija da zastupnici koji su na izborima dobili nekoliko stotina glasova odlučuju o Vladi i proračunu.

Na pitanje što predsjednik Republike može u ovakvoj situaciji, Josipović odgovara: “Pretpostavljam da će se predsjednik javiti, ali praktično ne može ništa osim politički djelovati, što mu je dužnost. Ne može mijenjati volju parlamentarne većine. Ako Plenković zadrži većinu na ovaj ili onaj način, onda predsjednik tu ne može ništa osim politički reagirati”.

Komentirao je i položaj potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je i formalno okrivljenik, što je potvrdio njegov odvjetnik Anto Nobilo.

“U demokraciji bi bilo normalno, ne ulazim uopće u krivnju Borisa Miloševića. Kad je netko formalno okrivljenik, njemu nije mjesto u Vladi. Da sam premijer, tražio bih povjerenje birača na novim izborima. Plenković mora tražiti novo povjerenje, možda će opet pobijediti, ali je pristojno i demokratski od birača tražiti u takvim situacijama da ili potvrde povjerenje unatoč svemu ili konstatiraju da ga nema”, zaključio je Josipović za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:55