'PRILIKA I ZA SUSJEDE'

Ivo Josipović u Mostaru: Ulazak Hrvatske u EU neće dovesti do iseljavanja Hrvata iz BiH

Predsjednik je istaknuo kako će Hrvatska kao ravnopravna članica snažno podupirati članstvo BiH i zemalja regije u Europskoj uniji
 Branimir Boban / CROPIX

MOSTAR - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u nedjelju u Mostaru da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve njezine susjede.

"Ne vidim razloga za to. Ne vjerujem da će iseliti iz BiH, ali sigurno je da će imati bolje mogućnosti korištenja prava koja imaju hrvatski državljani", rekao je Josipović u razgovoru za Radio Herceg-Bosne.

Po njegovim riječima, novu situaciju u kojoj će se Hrvatska naći treba shvatiti kao prigodu za za gradnju nove kvalitete, a ne zidova. "Članstvo Hrvatske u EU jasna je prilika i za susjede", dodao je. Pri tome je istaknuo kako će Hrvatska kao ravnopravna članica snažno podupirati članstvo BiH i zemalja regije u Europskoj uniji.

Josipović je izrazio zadovoljstvo i s napretkom ostvarenim u pravcu postizanja dogovora o ključnim političkim pitanjima u BiH, što uključuje i izjednačavanje prava Hrvata s drugim dvama narodima.

"Među političkim liderima u BiH gradi se konsenzus (o tome) kako riješiti probleme Hrvata u BiH i to je ključ uspjeha. Najbolje je pronaći pravedno rješenje i kvalificirati se za EU", dodao je i naglasio kako je stabilnost BiH i hrvatski nacionalni interes.

Josipović koji je tijekom dana posjetio Ljubuški, u Mostaru se popodne susreo i s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem te će sudjelovati na otvaranju parka posvećenog nobelovcima iz BiH Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu, posjetit će vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija te sudjelovati na otvorenju kulturne manifestacije 'Mostarskog proljeća' koju organizira Matica hrvatska Mostar, te na koncertu Večer sjećanja u spomen na Ljubu Stipišića Delmatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:01