NEMA SVJETLA NA KRAJU TUNELA

Ivo Josipović: Zbog ovakvog rebalansa iz krize nećemo izaći prije 2012.

Afirmiranje kulture rada i odgovornosti prema poslu, ponajprije u državnoj administraciji, Josipović vidi kao prvi korak u izlasku iz krize
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

KANFANAR - Dijelim prigovore kritičara rebalansa proračuna kada govore da on nije razvojan, no već sam rekao da je on posljedica lošeg gospodarskog stanja i nemogućnosti drastičnog rezanja javnih potreba - kazao je predsjednik dr. Ivo Josipović komentirajući kritike koje je uputila Svjetska banka.

Novi proračun u mislima

Za današnjeg posjeta Adris grupi, odnosno Tvornici duhana i Istragerafici dodao je kako se već sada mora voditi računa o novom proračunu koji mora biti prije svega razvojni, proizvodni i investicijski.

Trošarine ih neće uništiti

- Jedna od mogućnosti je drastično rezanje, to se često sugerira, no ipak mislim da je ključ u punjenju proračuna. Kresanje plaća i mirovina je nešto što bi ozbiljno pogodilo stabilnost države i drago mi je da se to nije dogodilo, dok s druge strane oni prigovori koji idu na razvojni aspekt proračuna naravno da stoje - rekao je Josipović.

Kazao je kako mu je drago da danas u vrijeme ekonomske krize može posjetiti propulzivnu tvrtku koja dokazuje da naše znanje i rad mogu biti konikurentni i u svijetu.

- Vjerujem da će Adris grupa, odnosno TDR naći odgovore i na povećanje trošarina na cigarete. Snaći će se oni pa će i dalje biti profitabilni i dobri kao i dosad. Preživjet će oni i nove trošarine jer pokazuju da se s investicijama ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu može dobro poslovati - kazao je predsjednik nakon razgovora s čelnicima Adris grupe i obilaska pogona Tvornice duhana.

Na pitanje je li realno očekivati izlazak iz krize već iduće godine, Josipović je rekao da u to nije siguran.

- Puno napora zato moramo učiniti i čini mi se da ćemo iz krize izlaziti i dulje od jedne godine. Zato će biti potrebno afirmirati kulturu rada i odgovornosti prema poslu i to ponajprije u državnoj administraciji i javnim službama - ustvrdio je predsjednik i dodao:

- Cijela moja generacija stalno živi u nekoj krizi, većoj ili manjoj, no ono što se ne bi smjelo dogoditi je da naše društvo bude rezistentno na krizu u smislu da nemamo tu osjetljivost kako je potrebno drastično promijeniti neke naše navike - kazao je Josipović.

Nakon obilaska pogona u Kanfanaru, predsjednik je obišao i gradilište Lone u Rovinju, još jednog Adrisova hotela s pet zvjezdica, koji će biti otvoren krajem iduće godine, a u čiju će se gradnju uložiti 300 milijuna kuna.

Brod za glumce

Josipović je odgovarajući na pitanje je li nekim glumcima koji su ljetovali na Brijunima dozvolio korištenje vojnog broda koji ih je prevozio s Brijuna na Vangu kazao da je brod za posjet Vangi odobrio Kazalištu Ulysses i ne zna tko je bio na tom brodu. .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:53