PONOVNO U SVOJOJ DOMOVINI

Ivo Sanader izručen Hrvatskoj: 222 dana izvan zemlje. KRONOLOGIJA SLUČAJA

9. prosinca 2010.

- DORH traži skidanje zastupničkog imuniteta za Ivu Sanadera zbog optužbi u aferi Fimi-Media i u slučaju HEP - Dioki. Sanader napušta RH, a Sabor mu u poslijepodnevnim satima skida imunitet, nakon čega mu sudac istrage Županijskog suda određuje jednomjesečni istražni zatvor. Raspisana međunarodna tjeralica za bivšim premijerom.

10. prosinca 2010.

- Bivši hrvatski premijer uhićen kod naplatih kućica na autocesti u Austriji, 100-tinjak kilometara južno od Salzburga. Priveden je dežurnom sucu Zemaljskog suda u Salzburgu koji ga je zadržao u ekstradicijskom pritvoru. Sanader tvrdi da nije bježao, nego da se vraćao u Hrvatsku, ali ne pristaje na skraćeni postupak izručenja.

8. ožujka 2011.

- Nadležna sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu odgodila je odluku o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj kako bi zatražila dodatnu dokumentaciju i objašnjenja od hrvatske strane, koja su se odnosila i na podnesak obrane s argumentima protiv izručenja. Istovremeno je produljila pritvor Sanaderu.

9. svibnja 2011.

- Sutkinja Claudia Lechner donosi odluku da Sanader može biti izručen Hrvatskoj te mu produljava pritvor do izručenja. Sanader se preko svog austrijskog odvjetnika Wernera Suppana žali i na odluku o izručenju i na pritvor.

7. lipnja 2011.

- Viši zemaljski sud u Linzu odbija Sanaderovu žalbu na pritvor.

9. lipnja 2011.

- Sanader preko odvjetnika Gorana Suića daje izjavu da želi hitno izručenje Hrvatskoj i da će pristati na izručenje.

20. lipnja 2011.

- Sanaderov odvjetnik povlači žalbu na odluku o izručenju, a sljedećeg dana i Sanader se osobno izjašnjava za izručenje RH.

11. srpnja 2011.

- Austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Karl potpisala je konačnu odluku o izručenju Sanadera Hrvatskoj te ju je preko suda u Salzburgu uputila na izvršenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:06