SUTRA ODLUKA

IVO SANADER TRAŽI UKIDANJE ISTRAŽNOG ZATVORA Obrana bivšeg premijera tvrdi da im je prekršeno pravo na obrazloženu odluku

 
Ivo Sanader
 Goran Mehkek / CROPIX

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera podnijela je prijedlog zagrebačkom Županijskom sudu da se Sanaderu ukine istražni zatvor koji mu je određen rješenjem Vrhovnog suda nakon što mu je potvrđena osuđujuća presuda u aferi Planinska.

Naime, Vrhovni sud je na sjednici održanoj početkom travnja ove godine odbio žalbe obrane na prvostupanjsku osuđujuću presudu u tom predmetu te je prihvatio žalbu USKOK-a i preinačio presudu tako da je Sanaderu povećana zatvorska kazna. Službeno je potvrđeno da je Sanaderu izrečena kazna veća od pet godina zatvora, zbog čega je izdano spomenuto rješenje o određivanju istražnog zatvora, jer je sukladno zakonu, istražni zatvor obligatoran, ako je izrečena kazna od pet godina zatvora ili veća. Prema neslužbenim informacijama, kazna je Ivi Sanaderu povećana s četiri i pol godine, na koliko je bio osuđen prvostupanjskom presudom Županijskog suda, na šest godina zatvora.

Međutim, iako je Sanader još 4. travnja završio u Remetincu, do sada nije upućen na izdržavanje pravomoćne zatvorske kazne, jer Vrhovni sud presudu s obrazloženjem još uvijek nije napisao ni otpremio. Dakle, Sanader presudu još nije dobio.

Upravo zbog te činjenice Sanaderova obrana zatražila je ukidanje istražnog zatvora smatrajući da je Sanaderu prekršeno pravo na pravično suđenje, jer se bez obrazložene sudske odluke već mjesec i pol dana nalazi iza rešetaka. Kako doznajemo, obrana u svom prijedlogu ističe kako je Sanader u istražnom zatvoru po pravomoćnoj presudi čija je izreka nepoznata. Nepoznata mu je i kazna na koju je osuđen kao i cijeli sadržaj presude. Stoga su zatražili da mu sud ukine istražni zatvor.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda o ovom prijedlogu obrane za ukidanje istražnog zatvora trebalo bi odlučivati danas.

Podsjetimo, Sanader je proglašen krivim da je pomogao svom tadašnjem stranačkom kolegi, poznatom mesaru Stjepanu Fioliću, da po cijeni znatno većoj od tržišne 2009. godine proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković. Presudom je utvrđeno da je ministarstvo zgradu preplatilo oko 15 milijuna kuna, odnosno da je za taj iznos oštećena država. Osim toga, utvrđeno je i da je bivši premijer za svoje usluge tražio i dobio "proviziju" od Stjepana Fiolića, koji je o tome govorio u svojim iskazima teško tereteći Sanadera. Nakon zaključenja spornog kupoprodajnog ugovora, Fiolić je u svibnju 2009. godine odnio Sanaderu u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici 10 milijuna kuna i milijun eura u kutiji za hrenovke Mesnica Fiolić. Iznio je to sam Fiolić u svome priznanju, a sud je njegovo svjedočenje ocijenio vjerodostojnim.

Zbog toga je Sanaderu, uz zatvorsku kaznu, naloženo i vraćanje protupravno stečenih sredstava, spomenutih 17,5 milijuna kuna, koje će nakon primitka pravomoćne presude morati uplatiti u proračun, ili će biti pokrenuta ovrha nad njegovom imovinom.

Također će zajedno s ostalih osuđenim osobama u ovom predmetu morati sudjelovati i u vraćanju 15 milijuna kuna štete za državu.

Uz Sanadera, istom presudom krivima su proglašeni i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog biroa koji je izradio procjenu vrijednosti zgrade u Planinskoj na temelju koje je formirana sporna napuhana kupoprodajna cijena. Obojica su prvostupanjskom presudom osuđeni na po godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro. Dok u odnosu na Fiolića nitko nije podnio žalbu na visinu kazne, pa je ona kao takva postala pravomoćna, USKOK je tražio povećanje kazne za Mlinarevića. Prema neslužbenim informacijama, njemu je kazna nešto povećana, ali službene potvrde za to za sada nema.

U ovom predmetu, još u početnoj fazi, priznanje je iznio i bivši ministar Čobanković koji se potom nagodio s USKOK-om te je osuđen na godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Čobanković je humanitarni rad odradio u Pučkoj kuhinji u Osijeku guleći krumpire i perući posuđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:26