LAUDACIJA U SPLITU

Ivo Staničić primio mađarsko državno odlikovanje Orden križa viteza Mađarske

Mađarsku i Hrvatsku povezuju tisućljetne veze koje su ostavile tragove u kulturi, znanosti, umjetnosti i ostalim područjima
Balazs Bekeffy, Ivo Staničić i Csaba Demcsák
 Vojko Basic/CROPIX

Veleposlanik Mađarske u Zagrebu Csaba Demcsák na prigodnoj svečanosti u splitskom hotelu Park uručio je mađarsko državno odlikovanje Orden križa viteza Mađarske Ivi Staničiću, već dva desetljeća počasnom konzulu Mađarske u Splitu. Orden križa viteza Mađarske je jedno od najvećih državnih odlikovanja u Mađarskoj koji se daruje u znak priznanja za izvanredan i uzoran rad u službi mađarskog naroda, za promicanje razvoja i interesa Mađarske i općeljudske vrijednosti. Orden mogu primiti mađarski kao i strani državljani. Laudaciju je održao mađarski konzul u Zagrebu, Ádám Novák.

Veleposlanik Mađarske u Zagrebu Csaba Demcsák istaknuo je da je Staničić dobio Orden križa viteza Mađarske za 20 godina nesebičnog rada kao počasni mađarski konzul u Splitu.

- Ivo Staničić se nije bavio samo konzularnim pitanjima, već je i pomagao mađarskim turistima kad bi se našli u problemima. Osim toga, predstavljao je našu zemlju, radio na kulturnom i ekonomskom povezivanju. Staničić je dio našeg diplomatskog tijela - istaknuo je veleposlanik Csaba Demcsak.

Uz zahvalu za odlikovanje, Ivo Staničić je istaknuo da Mađarsku i Hrvatsku, osim činjenice da su susjedne zemlje, povezuju tisućljetne veze koje su ostavile tragove u kulturi, znanosti, umjetnosti i ostalim područjima.

- Danas naše dvije prijateljske zemlje nastoje skupiti sve ono pozitivno iz zajedničke prošlosti i na tome graditi bolju budućnost za obje države i za oba naroda u sklopu ujedinjene Europe. Osobno sam spreman u skladu važećih propisa raditi na unaprjeđenju trgovačkih, gospodarskih, turističkih, kulturnih, znanstvenih veza za dobrobit svih građana. Ove godine smo imali više od 500 tisuća turista iz Mađarske. Veliki broj mađarskih državljana kupuje nekretnine u Hrvatskoj. Sve to govori o vezama između naša dva naroda - istaknuo je Staničić, koji je naglasio da je pokrenuta inicijativa da se Split prijateljski poveže s jednim mađarskim gradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:29