NAKON MJESEC DANA

Iz bolnice izišao radnik koji je na Jakuševcu ostao bez ruke. Vratio se kući gdje sam brine za teško bolesnog sina...

Obitelj je najavila da će podnijeti tužbu, no nije poznato jesu li se u međuvremenu nagodili sa Zagrebačkim holdingom

Odron smeća tijekom kojeg su stradala trojica radnika dogodio se 4. prosinca

 Damir Krajac/Cropix

Radnik zagrebačke Čistoće Josip Topolovec, koji je 4. prosinca uslijed odrona smeća na zagrebačkom smetlištu Jakuševec ostao bez ruke, nakon gotovo mjesec dana izišao je iz bolnice. Njegovi su susjedi potvrdili da je kod kuće, pokušali smo ga dobiti, ali se nije javljao na telefon.

Onog jutra kad je ostao bez ruke Josip je iz zagorskog Pustodola Orehovičkog, 65 kilometara udaljenog od Zagreba gdje živi sa sinom, bubrežnim bolesnikom koji odlazi na dijalize, oko pet sati krenuo na posao. Pokupili su prvu turu zagrebačkog smeća, od uobičajene četiri tijekom smjene, i odvezli ga istovariti na Jakuševec. U 6.40 Josip i kolege čuli su, što je Josip sam tada ispričao, "nešto kao pucanj, kao da je eksplodirala bomba". Čuo je odron smeća koje je poput lavine krenulo prema radnicima.

Tako osakaćen uspio je preskočiti ogradu.

- Nije se niti snašao, a ostao je bez ruke. Ne zna što ju je odsjeklo, ali preskočio je ogradu. Naišli su vojnici u autu, jedan od njih mu je svojim remenom podvezao ruku da ne iskvari dok ne stigne Hitna pomoć. Kažu da je bio dobro, da je razgovarao s ljudima koji su bili jako zabrinuti za njegovo zdravstveno stanje - ispričao je tada Josipov sin novinarima.

Najavili tužbu

Josip Topolovec i supruga, koja je prije tri godine preminula od karcinoma, odgojili su tri sina, od kojih je samo Zoran (28), teško bolestan mladić, ostao živjeti s ocem koji se o njemu brinuo.

Mario i supruga žive u blizini, a nešto dalje, u Grabama, treći je sin Krešo (30) sa suprugom i sinom Davidom (3,5).

Josip Topolovec u Čistoći radi 17 godina i ovo nije bio prvi put da se tijekom posla našao u opasnosti, ali dosad je sve završavalo bez posljedica po njegovo zdravlje.

Ruka mu je odsječena iznad lakta, natučena su mu rebra. Po nesreći je hitno prebačen u KBC Rebro gdje su ga jedan dan zadržali na Odjelu intenzivne njege zbog promatranja, cijelo je vrijeme bio pri svijesti, nakon čega je prebačen na bolnički odjel.

Budući da je u nesreći izgubio podlakticu lijeve ruke i šake, takva ozljeda uzrokuje trajni invaliditet, no liječnici razmatraju mogućnost protetskog nadomjeska kako bi Josipu pokušali barem djelomično nadomjestiti funkciju lijeve ruke.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nazvao je tada Josipova sina Maria, kako je on izjavio medijima, ispred bolnice u kojoj mu je ležao teško stradali otac.

Obitelj je tada najavila da će angažirati odvjetnika i podnijeti tužbu, no nije poznato jesu li se u međuvremenu nagodili sa Zagrebačkim holdingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:39