GUŽVA UZ GRANICU

IZ BOSANSKOG GSS-a SNIMILI KOLONE MIGRANATA Pronašli su nove, ekstremno opasne rute prema Hrvatskoj: 'Bojimo se da će nas zima dovesti do prave drame'

 
 youtube screenshot

Stotine migranata koji borave na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini svakodnevno pokušavaju prijeći granicu s Hrvatskom a zbog pojačanog policijskog nadzora s hrvatske strane sada su odabrali rute kroz teško pristupačne i opasne predjele poput planine Plješivice što u predstojećim zimskim mjesecima može dovesti do ljudskih žrtava, upozorili su u četvrtak iz županijske Službe gorskog spašavanja (GSS).

Iz sjedišta GSS-a u Bihaću lokalnim medijima u BiH dostavili su snimke kolona migranata koji se pokušavaju probiti ka Hrvatskoj kroz šumske staze upozoravajući kako je to već postala masovna pojava.

Čelnik bihaćkog GSS-a Ermin Lipović kazao je kako već sada dobijaju pozive policije kojoj se javljaju migranti kada zalutaju u šumskim bespućima a predstojeća zima mogla bi dovesti do prave drame.

"Mi ćemo prvi imati problema zbog toga jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni a ogroman broj osoba pokušava preći granicu. Ovo je samo Plješivica, a šta je s Bugarom, Lohovskim brdima, područjem u Velikoj Kladuši", kazao je Lipović kako ga citira portal Klix.

Upozorio je kako u GSS-u Unsko-sanske županije imaju samo trinaest ljudi a svi oni taj posao rade kao volonteri te sigurno neće biti u stanju rješavati krizne situacije kakve mogu uslijediti ukoliko veće skupine migrana po zimi i snijegu zalutaju u planinskim predjelima tog dijela BiH.

Na području Unsko-sanske županije trenutačno boravi veći broj ilegalnih migranata, jedni odlaze a drugi dolaze pa je nemoguće znati koliko ih je točno no policija i lokalne vlasti trenutačno operiraju s brojkom od 2700 do 3500 osoba.

Od početka godine u BiH je ušlo nešto više od 13 tisuća ilegalnih migranata a većina je tijekom ljetnih mjeseci ipak uspjela nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama zapadne Europe.

U BiH još uvijek nije osposobljen niti jedan stalni centar za smještaj ilegalnih migranata pa većina njih boravi u improviziranim šatorskim naseljima.

U tijeku su radovi na prilagodbi jedne napuštene vojarne kod Sarajeva i napuštenog učeničkog doma u Bihaću a planirana je i uspostava migrantskog naselja kod Velike Kladuše.

Prvotno je planiran smještaj migranata u šatorima koji bi tijekom zime trebali biti zamijenjeni kontejnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:02