SLUČAJ CURENJA INFORMACIJA

IZ DORH-a NESTAO SPIS O MILIJANU BRKIĆU?! Glavni državni odvjetnik: 'U ovom trenutku tog spisa nema, pokušat ćemo ga rekonstruirati...'

 
 CROPIX

Nakon izvanredne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koja je sazvana u četvrtak u povodu navoda o curenju informacija i zlouporabi sustava, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je da općinsko Državno odvjetništvo u ovom trenutku nema spis iz 2011. godine o razbijanju lanca prostitucije, ali tvrdi da nije bilo nikakvog zataškavanja.

Jelenić je rekao novinarima da su u tom slučaju svjedoci ispitani. "Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji, a u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili", kazao je.

Jelenić: Svjedoci su opovrgnuli ono što su neformalno izjavili policiji

"To znači da nema terećenja, odnosno da su saznanja neformalno dana i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku. Kada su se pretočila što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu. Opovrgnuli su ono što su neformalno izjavili policiji“, pojasnio je Jelenić dodavši da se nije otkrilo tko je tada odavao tajne podatke i nije se prikupilo dovoljno dokaza.

Na pitanje je li tada ime Milijana Brkića spominjano u službenoj policijskoj dokumentaciji i izvješću i je li pozvan kao svjedok, Jelenić je odgovorio da ne može reći je li u policijskim neformalnim dokumentima bilo čije ime spominjano.

"Samo vam kažem da one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u neko postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili", ponovio je.

Probat će rekonstruirati spis predmeta

Najavio je da će, kako bi se utvrdilo je li istraga u tom trenutku stala, probati rekonstruirati spis predmeta. "Spisa predmeta u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema. Općinsko državno odvjetništvo će nakon rekonstrukcije predmeta donijeti svoju odluku", kazao je.

Dodao je kako je provjerama na višim državnim odvjetništvima, Županijskom i DORH-u, utvrđeno da nikada Općinsko državno odvjetništvo nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo o postojanju tog predmeta.

Jelenić nema zamjerke na rad policije te kaže da će "svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procijenjeno da je to za dobitak istrage najbolje, pa i Milijan Brkić, bude li potrebno".

Nije se složio s navodom da podaci često cure iz sustava, podsjetivši kako je unazad četiri godine za to optuženo devet policijskih službenika.

Zagreb, 041018. 
Markov trg.
Sabor.
Sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
Na fotografiji: Drazen Jelenic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Drazen Jelenic.

Zagreb, 041018. 
Markov trg.
Sabor.
Sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
Na fotografiji: Drazen Jelenic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Dražen Jelenić

Nije bilo nikakvog zataškavanja

"Po meni, sustav funkcionira zadovoljavajuće. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju kukolj prepoznati i onda kada postaje osnove sumnje i dokazi protiv tog kukolja podignuti optužnicu", poručio je Jelenić ustvrdivši da u slučaju iz 2011. nije bilo nikakvog zataškavanja.

Predsjednik saborskog Odbora SDP-ov Ranko Ostojić izjavio je pak da neće prihvatiti odgovor da nije bilo zataškavanja sve dok ne dobije napismeno sve što je Odbor danas zaključio.

"Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost primio je na znanje informacije koje su iznijeli predstavnici nadležnih tijela. Odazvali su se svi pozvani – SOA, Ravnateljstvo policije, Ured VNS-a, glavni državni odvjetnik i OTC", kazao je Ostojić novinarima.

Odbor je zatražio od nadležnih tijela da nakon okončanja postupanja podnesu pisana izvješća, a nakon zaprimanja tih izvješća Odbor će ponovno održati sjednicu i odlučiti oko eventualnih daljnjih postupanja, iznio je zaključke dvosatne zatvorene sjednice Odbora.

Ostojić: Želimo vratiti povjerenje u institucije

"Moram izraziti zadovoljstvo što su svi dijelovi sigurnosnog sustava, pa i oni koji nisu obvezni, poput samostalnog pravosudnog tijela, Državnog odvjetništva, koje nema obvezu doći u parlament, bili na sjednici i dali korisne informacije. Od svih sudionika razgovora dobili smo vrlo konkretne i precizne odgovore", rekao je Ostojić.

"Intencija ovog sastanka i zahtjev Odbora bio je prvenstveno da se vrati povjerenje u institucije. Percepcija je javnosti da, u trenutku kada cure informacije, postoje sumnje na zataškavanje i kompromitacija mjera, mi moramo obavezno reagirati", napomenuo je.

To smo i napravili i u skladu s tim sve naše poruke išle su u smjeru da odnosi s javnošću moraju biti takvi da se dade pravovremena i točna informacija, da se poduzimaju radnje i mjere o ljudima kod kojih se dogodi takva informacija i, najvažnije, da istina izađe na vidjelo, poručio je Ostojić.

U ovom trenutku se rade tri postupka. Jedan je u DORH-u kojim će se utvrditi kako je došlo do eventualnog zagubljenja spisa, odnosno da nema spisa iz 2011. godine, kazao je.

Zagreb, 041018. 
Markov trg.
Sabor.
Sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
Na fotografiji: 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Zagreb, 041018. 
Markov trg.
Sabor.
Sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
Na fotografiji: Ranko Ostojic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Ranko Ostojić

To ne utječe na druge postupke koje policija vodi i oni će ispitati sve sudionike koji su sudjelovali u drugoj akciji, vezanoj uz SMS-ove.

Svatko tko je znao za mjere tajnog prikupljanja podataka bit će ispitan

"Svatko tko je znao za mjere tajnog prikupljanja podataka bit će ispitan, pa čak i ako je riječ o glavnom državnom odvjetniku. Treći postupak odnosi se na curenje informacija iz policije, pa i u recentnim događajima“, kaže Ostojić.

Za Odbor je vrlo važno da je dobio vrlo precizan odgovor da je stvar iz 2011. godine, prema tadašnjem Zakonu o kaznenom postupku, završila odlukom istražnog suca koji je, saslušavajući osumnjičene, donio odluku da nema više ničega što bi rezultiralo nekim novim mjerama, rekao je.

Na pitanje znači li to da nije bilo zataškavanja, odgovorio je kako je bitno "da je tada sudac istrage taj slučaj kompromitacije zaključio".

Glavni državni odvjetnik je najavio da će rekonstruirati spis i onda će time zaključiti je li tu eventualno bilo stvari koje su suprotne zakonu, rekao je Ostojić.

Milijan Brkić, koji je također član Odbora, ispričao se da neće doći na sjednicu, a ravnatelj SOA-e Danijel Markić nakon sjednice nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

Obnavlja se spis

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je da je donijelo odluku o obnovi zagubljenog spisa tog državnog odvjetništva.

- Općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je 3. listopada 2018. donijela odluku o obnavljanju spisa predmeta sukladno članku 173. Poslovnika državnog odvjetništva na temelju podataka iz upisnika i pomoćnih knjiga te pribavljanjem dokumentacije koja se nalazu kod suda, tijela unutarnjih poslova, stranaka ili drugih tijela. Navedena odluka uslijedila je nakon utvrđenja kako je spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja zagubljen, moguće prilikom preseljenja u druge prostorije, te trenutno nije dostupan, navodi se u priopćenju.

- Naglašavamo kako je općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, u svrhu obnove spisa predmeta, zatražila preslike spisa predmeta Županijskog suda u Zagrebu. Ističemo kako spis predmeta nije nestao u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) jer se nikada nije ni nalazio u njemu niti je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske postupalo u tom predmetu, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:34