RASPRAVA O HRVATSKOJ

Iz Europskog parlamenta poslana jasna poruka: ‘Hrvati, dobrodošli u Schengen‘

Paulo Rangel podsjetio je da je Hrvatska prošla "najsveobuhvatniju i najdetaljniju evaluaciju"

Sjedinica Europskog parlamenta

 Valeria Mongelli/Afp

Vrijeme je da Hrvatska uđe u schengenski prostor, poručili su u u srijedu eurozastupnici na mini plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu uoči sutrašnjeg glasanja.

"Schengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak", rekao je izvjestitelj za ulazak Hrvatske u schengensko područje Paulo Rangel na raspravi Europskog parlamenta o tom pitanju.

Hrvatska je za pristup schengenskom prostoru ispunila 281 preporuku u osam područja, a Rangel, portugalski zastupnik iz kluba Europske pučke stranke, podsjetio je da je Hrvatska prošla "najsveobuhvatniju i najdetaljniju evaluaciju".

Rangel je naglasio da je Hrvatska jedina članica EU-a koja je uspostavila neovisni mehanizam nadzora postupanja policije, a hrvatski eurozastupnici uvjereni su da će i druge zemlje slijediti primjer Hrvatske.

- Ne postoje više legitimni izgovori da se odluka odgodi. Naš je imperativ da Hrvatskoj damo puni pristup Schengen zoni i pravo na slobodu kretanja, poručio je Paulo Rangel.

- Schengen očekuje Hrvatsku. Već dugo vremena hrvatski narod čeka. I sada je došao trenutak za posljednje korake prema europskoj integraciji. Hrvatska je pokazala da je potpuno spremna za ukidanje kontrole na unutarnjim granicama. Kao najmlađa članica EU-a trebala bi služiti kao inspiracija drugim zemljama u regiji. Želim iz parlamenta poslati poruku: Dobrodošli u Schengen, izjavio je Rangel.

Slovenski eurozastupnik Matjaž Nemec je, govoreći ispred kluba socijaldemokrata (S&D), rekao je da Hrvatska "zaslužuje" ući u Schengen i pozvao Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove da jasno podrži ulazak Hrvatske, ali naglasio da će se nastaviti pratiti postupanja hrvatskih organa na granici.

Očekuje se da će zastupnici sutra velikom većinom glasova potvrditi da Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete za ulazak u šengen, a potom je na potezu Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove 9. prosinca.

Uloga Europskog parlamenta u postupku pridruživanja Schengenu samo je savjetodavna, ali prema pravilima postupka, Vijeće, to jest države članice, mora zatražiti mišljenje od Parlamenta. Konačnu odluku donijet će 22 države članice EU-a, ujedno članice schengenskog prostora.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas naglasio je da je EK još 2019. dala zeleno svjetlo i da je Hrvatska "učinila sve što je potrebno" i poželio dobrodošlicu Hrvatskoj u schengenski prostor.

image

Paulo Rangel

Carlos Costa/Afp

Karlo Ressler (EPP/HDZ) je govoreći u ime kluba pučana istaknuo da ulazak u schengen Hrvatskoj "u vrijeme rata na europskom kontinentu, uz ravnopravnost, slobodu kretanja i veliku razvojnu priliku, donosi i dodatnu sigurnost".

Eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ) rekao je da je "potvrđeno da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku granicu Unije od ilegalnih migracija sukladno europskom i međunarodnom pravu", a da oni koji tvrde suprotno "samo obmanjuju javnost zbog vlastitih sitnih politikanskih interesa".

"400 milijuna ljudi i jedna granica i mi ćemo biti dio toga (...) Hrvatska tako postaje integrirana u povijesni, civilizacijski i kulturološki prostor EU-a", rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak (EPP/HDZ).

Biljana Borzan (S&D/SDP) je napomenula da je "teško razumjeti ili prenijeti nekome tko nije morao čekati na granicama za sigurnosni pregled ili pregled putovnica".

"No postoje dvije kategorije građana - onih čije su države u Schengenu i onih čije nisu", upozorila je Borzan , dok je eurozastupnik Valter Flego (Renew/IDS) istaknuo da je "sretan i ponosan što je moja Hrvatska na vratima schengena, a što će moja Istra od 1.1. 2023. biti prava europska regija bez granica".

Na raspravi u EP-u izražena je jasna potpora i za skori ulazak Rumunjske i Bugarske koje su već godinama u čekaonici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 09:58