CIJENE NAJMA LUDUJU

Iz garaže kod Zagreba iselio auto, u nju planira useliti podstanare: ‘Koliko? Nije previše, ima zainteresiranih!‘

U odnosu na lanjsku veljaču, cijene najma narasle su 10 posto
 /Rtl

Mnogi se danas susreću s problemom stanovanja, a RTL je napravio zanimljivu priču iz Velike Mlake gdje je vlasnik garaže otišao korak dalje. Iz garaže je iselio automobil, a u nju će se za dva mjeseca useliti podstanari. Četrdesetak kvadrata prostora u Velikoj Mlaki, u sklopu obiteljske kuće vlasnik će preurediti u jednosoban stan koji planira iznajmljivati za 500 eura na mjesec, piše Danas.hr.

- Mislim da 500 eura nije previše s obzirom na to što čujem, kako se drugi stanovi na ovom području iznajmljuju, čini mi se da je to realna cijena. Ima i zainteresiranih, već neki ljudi koji su čuli da ću to preurediti u stan su me pitali kad, što i kako, rekao je za RTL Danas Senad Jašaragić iz Velike Mlake.

Da će se garaža brzo iznajmiti, potvrđuje i agentica za nekretnine. Prosječna cijena najma u Zagrebu je oko 14 eura po kvadratu.

- Ne može se naći ispod 600 do 700 eura stan s jednom odvojenom spavaćom sobom, govorimo o garsonijerama gdje je sve u jednom – i takav stan vam je 700 eura, da ne govorimo o suterenu, on je možda 650, a uređen je katastrofalno, kaže Amra Gluhić, agentica za nekretnine.

U odnosu na lanjsku veljaču, cijene najma narasle su 10 posto.

Agentica za nekretnine pokazuje nam stan za najam u novogradnji od 50 kvadrata na zagrebačkoj Ferenščici. Vlasnici za njega traže 750 eura plus režije.

- Naša preporuka je da to bude oko 650 do 700 eura. Vlasnici ipak sami odrede cijenu, vodeći se susjedstvom i tim koliko su uložili, i činjenicom da je apsolutno sav nov namještaj i sve ostalo i onda su odredili cijenu 750. Javila su se četiri čovjeka, jedan je bio zamalo ušao u najam, ali evo sutra imamo još jedno gledanje za 750, govori Jelena Ivančić, pravnica i agentica za nekretnine.

Za onoga tko kupuje ili unajmljuje, nezgodan i nimalo isplativ položaj.

Noel Vuk iz Zagreba, stan za sebe i svoju obitelj traži već godinu dana, i nije uspio.

- Cijene su od 550 do 700 eura za tip stana kakav smo mi tražili, to je negdje od 35 do 40 kvadrata, govori nam.

S djetetom i suprugom živi kod njezinih roditelja. Trenutačne cijene, nisu im prihvatljive.

- Ne bismo imali sredstva za normalan život, praktički bi jednu cijelu plaću dali samo na stan i režije, dodaje Vuk.

Iz Mreže mladih zato pozivaju Vladu da hitno regulira cijene dugoročnog najma i da se što prije pobrinu za povoljnije kredite mladima.

- Kako mlada osoba može, ako zarađuje otprilike 1000 eura mjesečno, kako može plaćati najamninu stana 600 do 700 eura?, pita se Nina Popović iz Mreže mladih Hrvatske.

Pa s prosječnim plaćama i trenutačnim uvjetima na tržištu građani sve teže financiraju nebeski visoke cijene kvadrata, piše Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 23:47