SKUP PREUSTROJ

Iz gradske uprave želi otići 49 ljudi, Rijeka za otpremnine plaća pola milijuna eura

Među onima koji žele otići navodno je i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu koji se ukida i spaja u megaodjel

Marko Filipović

 Damir Škomrlj/Cropix

Riječki gradonačelnik Marko Filipović poslao je, uoči preustroja gradske uprave koji počinje s 1. travnja, poziv svim zaposlenicima Grada Rijeke da iskažu interes za prihvaćanje "stimulativnog iznosa", odnosno otpremnine, u visini od 10 tisuća eura neto, ako prihvate raskid radnog ugovora. U Gradu su nam rekli da je interes za odlazak, odnosno otpremninu, iskazalo 49 od 485 zaposlenika, što je više od 10 posto.

Zanimljivo je da je dopis poslan 3. ožujka, s rokom za javljanje do 9. ožujka, što je vrlo kratko, s obzirom na važnost takve životne odluke. Također, do današnjeg dana, zaposlenike Grada nitko nije obavijestio kako će nova sistematizacija radnih mjesta, koja ide s preustrojem, izgledati, odnosno hoće li njihova radna mjesta biti ukinuta ili ne, tako da posljednjih mjeseci žive i rade u neizvjesnosti.

To, doduše, ne odudara od Filipovićeve prakse da zaposlenike ne obavještava o važnim odlukama, pa ni o samom preustroju gradske uprave najavljenom lani u listopadu, kojim se broj odjela smanjuje s 15 na 10, nije razgovarao niti se konzultirao s pročelnicima.

Informativni poziv

U Filipovićevu pismu postoji i ograda, prema kojoj iskazivanje interesa ne znači ujedno i dobivanje otpremnine, jer je poziv bio neobavezujućeg, informativnog karaktera.

"Želim napomenuti da iskaz interesa za prihvaćanje stimulativnog iznosa ne znači automatizmom da, u novom ustrojstvu, nećemo predvidjeti mogućnost zadržavanja dijela zaposlenika koji u novim okolnostima sada žele napustiti upravu", napisao je gradonačelnik.

Neslužbeno smo doznali da je među onima koji su se javili i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu, koji je, inače, zaslužan za najveći infrastrukturni projekt u kulturi u Rijeci u posljednjih sto godina, a na hrvatskoj razini od njene samostalnosti, izgradnju art kvarta Benčić.

Šarar nije ni potvrdio ni demantirao iskazivanje interesa, rekavši da nema komentar, no indikativno je da je Odjel za kulturu ukinut, tj. spojen s još dva odjela, odgojem i obrazovanjem te sportom i mladima, kao i da je za privremenu pročelnicu do 1. srpnja, imenovana pročelnikova desna ruka Vlasta Linić.

SDP-ovo kadroviranje

Formiranje megaodjela u kojem je kultura sa sportom i obrazovanjem, zanimljivo je i na simboličkoj razini, jer Rijeka, kao bivša Europska prijestolnica kulture, više neće imati samostalni Odjel za kulturu.

Ovakav preustroj u kuloarima ocjenjuju kao pokušaj micanja ljudi iz mandata Vojka Obersnela i otvaranje vrata za stranačko kadroviranje u gradskoj upravi, u kojoj trenutno nitko od pročelnika nije član SDP-a.

Naime, budući da su obrazovanje, sport i kultura sasvim različiti sektori, svaki s nekoliko stotina zaposlenika, upitno je kako bi profesionalac iz jednog područja mogao biti kompetentan u ostala dva pa je pitanje tko će se javiti na natječaj za pročelnike, kad bude raspisan.

Gradsko vijeće ne da veću plaću gradonačelniku

SDP-ov pokušaj kadroviranja po stranačkom ključu nedavno je propao u Muzeju grada Rijeke, gdje je novo upravno vijeće, na čije je čelo sjeo SDP-ov Petar Petrininić, za ravnateljicu imenovalo Sabrinu Žigo, iako je cijeli kolektiv muzeja stao iza druge kandidatkinje.

To imenovanje nije podržalo riječko Gradsko vijeće, u kojem SDP-ova koalicija nema većinu.

Također, Gradsko vijeće prošli tjedan nije podržalo ni odluku o podizanju plaće gradonačelnika i drugih zaposlenika gradske uprave, čija je plaća koeficijentom vezana uz gradonačelničku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:45