KONFLIKTNI MILANOVIĆ

Iz HDZ-a pitaju ‘čiji je on agent‘, javio se i Sokol kojeg je nazvao ‘picekom‘: Pa nisam ja iz vrtića...

Pitali smo ljude iz važnih stranaka što misle o novim izjavama hrvatskog predsjednika o NATO-u, HDZ-u, Ukrajini i premijerovim ljudima

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Stavovi predsjednika države Zorana Milanovića o rusko-ukrajinskom sporu i reperkusijama koje iz njega proizlaze (kakva bi trebala biti uloga NATO-a u tom sporu, pozicija EU, moguće nametanje sankcija Rusiji…) u potpunoj su suprotnosti sa stavovima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Kako bi predsjednik i premijer trebali biti sukreatori hrvatske vanjske politike, sukob Milanovića i Plenkovića počeo je ozbiljno narušavati vjerodostojnost Hrvatske u međunarodnoj zajednici, jer naša zemlja, očito, nema jedinstvenu i usuglašenu vanjsku politiku. Taj problem dodatno produbljuje retorika koju predsjednik države koristi kada javno obrazlaže svoje stavove o ukrajinsko-ruskom sporu ili svoja neslaganja s politikom Vlade.

U subotu navečer iz Siska je uputio još jednu kanonadu prema premijeru Plenkoviću i njegovom stajalištu oko Ukrajine. "Ponovit ću, Hrvatsku još nitko nije tražio, a ako traže, neka ne dolaze jer Hrvatska vojska neće otići tamo. Ako se stvar bude dodatno komplicirala, neće otići nigdje, bit će na Kosovu i u Hrvatskoj, jer Hrvatska je platila preveliku cijenu. Hrvatskoj nitko nije pomagao ozbiljnije da se izbori za svoje, Hrvatsku nije oslobodio NATO, nego hrvatski vojnici s dva, tri aviona i kopnenim snagama. Hrvatska nikom ništa nije dužna da bi se od nje tražilo da bude ovca koja kolektivno ide na klanje. Svojim napadačima šaljem veliku pusu, neka oni idu u Ukrajinu", rekao je Milanović nakon što je ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana nazvao mutavcem. "Neki dan ovaj mutavi ministar vanjskih poslova ode u Moskvu. Što radi u Moskvi u ovom trenutku? Ja bih očekivao da je otišao špotati Lavrova. Čovjek ode tamo i preda službeno poziv Putinu da dođe u Hrvatsku. Je li on predsjednik države? Govori li u moje ime? Ne govori…"

Ministar Grlić Radman danas se kratko osvrnuo na Milanovićeve uvrede.

- Iako mi mnogi govore da je najpametnije ne polemizirati s nekim tko se spustio na tako nisku razinu, Milanović sad već toliko pretjeruje da treba reći kako to više nije govor političara, državnika - nego birtijaški govor. Njegove izjave najbolje govore o njemu samome. Predsjednikove izjave, međutim, izazivanju i opće zgražanje i zabrinutost javnosti jer je on sukreator hrvatske vanjske politike. Mi bismo trebali težiti dogovoru i voditi odgovornu državnu politiku, a on svojim izjavama ugrožava stabilnost države, kao i napore Vlade, te šteti reputaciji Hrvatske u međunarodnoj zajednici - rekao je za Jutarnji list ministar vanjskih poslova.

Agent, ali čiji?

Drugi sugovornik iz vladajuće stranke kaže kako pravo pitanje glasi: "Čiji je agent Zoran Milanović?".

- Milanović je izmislio pitanje "odlaska hrvatskih vojnika u Ukrajinu". Provlači tezu da će hrvatski vojnici ginuti za nekog. To što on govori su potpune laži - opet manipulira vojskom u dnevnopolitičke svrhe. Pokazao je da je spreman ugroziti hrvatske nacionalne interese i ustrajno sramoti Hrvatsku na međunarodnom planu. Hrvatska nikad nije govorila o slanju svojih vojnika u Ukrajinu. Naša temeljna pozicija je deeskalacija i mirno rješenje sukoba, suradnja s našim partnerima unutar EU i NATO-a te podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine - kaže naš sugovornik.

Komentar predsjednikove retorike koju koristi u sukobu s Vladom i pojedinim ministrima dobili smo i od saborske zastupnice Marije Selak Raspudić.

'E, neka im je netko rekao'

- Oko Milanovića se najviše griješi u posve neopravdanoj tezi da je on vođa oporbe. Zoran Milanović nije oporba nego vlast. Razlika između bivanja oporbom i bivanja vlašću je ogromna. Milanović u svojim rukama ima veliku moć. Izabran je neposredno i u odnosu na oporbu ima mogućnost da vuče konkretne poteze s konkretnim posljedicama. A kao predsjednik države ima i nemjerljivo veću medijsku pažnju i utjecaj. Bilo koji član oporbe mora se ubiti od posla za tri sekunde u dnevniku, a sve što radi ne može pretvoriti u djelo jer nije vlast. Što se tiče Milanovićeve retorike, to nije retorika koju bih ja koristila. Ali stvar je u tome da mi živimo u demokraciji i da on stvarno može "učitati" u svoju funkciju (predsjednika RH) što god želi. Dokle god ima podršku građana, koju će testirati ponovo na idućim izborima. Znači, ne postoji set pravila koji njemu zabranjuje da priča o Frki-Petešiću, ili o Banožiću, Radmanu… On to može. U konačnici, Zoran Milanović nije uzrok nego je posljedica nepovjerenja ljudi u politiku i zasićenosti jednim krutim briselskim novogovorom i jednom neautentičnošću i neiskrenošću utabane političke scene. I zbog toga čak i retorika koja izlazi iz okvira uobičajeno pristojnog nailazi na plodno tlo. Ljudima je dosta tih frazetina, žele čuti nekoga nakon čega mogu reći "e, neka im je to netko rekao" - kaže Selak Raspudić.

Osvrnula se i na ukrajinsko-rusku krizu, odnosno nepostojanje jedinstvene hrvatske vanjske politike o tom pitanju.

- Što se tiče odnosa prema Rusiji i Ukrajini, i vanjske politike općenito, tu treba biti oprezan. I odmjeren, s obzirom na to da je Hrvatska mali igrač na velikoj političkoj sceni. To ne znači da treba biti pokunjen i bez stava, no isto tako treba dozirati i ne treba istrčavati. Ono što je meni najveći problem je činjenica da kada smo u Saboru raspravljali o izvješćima vezanim uz misije naših vojnika u stranim zemljama, nismo nikad dobili i procjenu sigurnosnog rizika naših vojnika u tim misijama. Dakle, mi odlučujemo hoćemo li ili ne naše vojnike negdje poslati, a prije toga nemamo podatak koliko su naši vojnici tamo ugroženi. A bez te stručne procjene bespredmetno je raspravljati riskiramo li i koliko riskiramo slanjem naše vojske bilo gdje - kaže.

Toksičan konflikt

Nezavisni saborski zastupnik iz Kluba zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević smatra da rat između predsjednika države i premijera oko hrvatske vanjske i europske politike postaje jako problematična stvar.

- Ako pokušamo racionalizirati pozicije dvaju brda (oko rusko-ukrajinske krize, nap. a.) možemo reći da Plenkovićeva pozicija proizlazi još iz njegova angažmana oko Ukrajine u vrijeme kada bio zastupnik u Europskom parlamentu, a i Milanovićeva je, da ne ulazim u retoriku, također dugo prisutna. A to je velika skepsa prema dosezima multilateralizma kao takvog. Jako je teško doći do srži njihova sukoba oko stava RH prema Ukrajini jer je njihova retorika oko tog pitanja toliko gusta i toliko problematična da je gotovo nemoguće probiti se kroz nju. Da ne govorim da je to postao ozbiljan problem jer bi njih dvojica kao predsjednik i premijer trebali usklađivati hrvatsku vanjsku i europsku politiku, a to se, vidimo, ne događa. Dakle, Hrvatska u ovom trenutku nema jasnu poziciju oko Ukrajine, jer postoje dvije, potpuno različite pozicije. Njihov konflikt je toksičan za politički diskurs generalno, a da ne govorimo kako to izgleda na van. Radi se o pitanju ugleda i težine Hrvatske u međunarodnoj zajednici - kaže Glavašević.

Iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka poručili su nam da "hrvatska vanjska politika prema ovako osjetljivim pitanjima, dakle pitanjima potencijalnog međunarodnog sukoba sa širim posljedicama, mora biti usuglašena i da ne mogu različiti predstavnici vlasti komunicirati dijametralno suprotne stavove".

Hrvatska kao medijator

- Naš stav je kao prvo poštovanje međunarodno priznatih granica svake države i osuđujemo svaki pokušaj agresije na bilo koju zemlju. Zalažemo se za prevenciju sukoba i mirno rješenje međunarodnih problema, te smatramo da EU, a ni drugi akteri nisu napravili dovoljno da se prevenira ovakva eskalacija. Hrvatsku ulogu vidimo prije svega u prevenciji sukoba, diplomaciji i postkonfliktnoj izgradnji mira kao i pomoći civilima. Situacija Ukrajine i Rusije nije jednoznačna ni jednostavna. Ne podržavamo ni gomilanje vojnih snaga NATO-a na tom području, kao ni demonstracije vojne sile s ruske strane. To sigurno neće pomoći u nalaženju rješenja već isključivo pridonosi eskalaciji. Imajući u vidu vlastito iskustvo rata, mi se zalažemo da se RH profilira kao mogući medijator u sukobima. Nažalost, ta profilacija je godinama izostala, ali vjerujemo kako još nije kasno u međunarodnoj zajednici se nametnuti kao zemlja koju zanima izgradnja mira. Kada budemo u prilici da imamo izvršnu vlast, svakako ćemo pokazati da je taj smjer moguć - poručili su za Jutarnji list iz Kluba zeleno-lijevog bloka.

Sokol i tezi da je 'picek': Nisam u Bruxelles došao iz dječjeg vrtića

Predsjednik države Zoran Milanović iz Siska je jučer izvrijeđao i HDZ-ova zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, poručivši mu da nije nikakav sokol već picek, i da mu je gaža u Europskom parlamentu prvi ozbiljni posao u životu. "Fakat sam se zeznuo u tom Sokolu. To je običan picek, a ne sokol. Da će Hrvatska poslati 1.500 vojnika? Što je to? To je uznemiravanje javnosti. Ja nisam rekao da je NATO to tražio, nego sam preventivno rekao da Hrvatska neće poslati nikoga u Ukrajinu. Gospodin Sokol nema pojma o čemu priča niti sluša što pričam", rekao je Milanović.

- Ne bih se spuštao na tu razinu osobnih uvreda. Ono što bih istaknuo su bitne političke poruke koje zanimaju hrvatske građane. Najvažnije što treba jasno naglasiti jest da nitko u Vladi i HDZ-u nije razmatrao bilo kakvo slanje hrvatskih vojnika bilo gdje vezano uz situaciju u Ukrajini. I hrvatski vojnici sigurno neće sudjelovati u bilo kakvim sukobima, ako stvar eskalira. S time da je, naravno, naša pozicija da smo za deeskalaciju, za pregovore i za to da se učini sve da se dođe do mirnog rješenja.

Nažalost, Milanovićeve izjave nisu dobro odjeknule u državama članicama EU, a nama je izgradnja savezništva i dobrih odnosca sa svim članicama Unije bitna radi vanjskopolitičkih interesa Hrvatske, a posebno zaštite prava Hrvata u BiH. Što se tiče Milanovićeve retorike, vidio sam da spominje nekakav dječji vrtić ili nešto slično, ja bih samo napomenuo da sam diplomirao na Pravnom fakultetu kao jedan od najboljih studenata generacije, da sam magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Leuven, jednom od najboljih u Europi, da imam više od 20 objavljenih znanstvenih radova i jednu knjigu… Ja svoj profesionalni integritet imam i nisam ušao u politiku da bih rješavao svoju egzistenciju, nego da bih naspravio nešto u javnom interesu i doprinio interesima građana koji su me birali. A što se politike tiče, nije da sam u politici od jučer. Prije nego što sam izabran za zastupnika u Europskom parlamentu, političko iskustvo sam stjecao i kao pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja i kao zastupnik u Hrvatskom saboru. Tako da u Europski parlament sigurno nisam došao iz dječjeg vrtića - rekao je eurozastupnik Sokol za Jutarnji list.

Izvrijeđao i Piculu

Nisu premijer, njegovi ministri i drugi dužnosnici vladajuće stranke jedini koje je predsjednik RH Zoran Milanović jučer izvrijeđao. To je učinio i svom bivšem stranačkom kolegi, danas SDP-ovom zastupniku u Europskom parlamentu Toninu Piculi. Milanoviću, očito, nije dobro sjela Piculina izjava da premijer i predsjednik države svojim izjavama štete vjerodostojnosti Hrvatske kao članice Europske unije i NATO-a, pa je pred novinarima rekao iduće: "Tko je istupio? Picula? On je kao bitan? Sjedi u Bruxellesu i prima 9000 eura plaću, a ja sam ga tamo poslao". Eurozastupnik Tonino Picula tu je Milanovićevu izjavu komentirao danas za Jutarnji list baš iz Ukrajine, gdje boravi u sklopu delegacije Europskog parlamenta.

- O mojoj ulozi u ovom procesu govori dovoljno misija čiji sam dio, vrijeme i mjesto gdje se odvija te ulozi koji su u pitanju. Nekoordiniranost vanjske politike posljedica je nekonzistentne unutarnje politike koju provode ljudi na čelu institucija, koji u svom djelovanju uvelike odstupaju od vrijednosti i programa na temelju kojih su izabrani - kaže Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:44