‘TOBOŽNJA BRIGA‘

Iz HDZ-a reagirali na prozivke Milanovića: ‘Sjetite se famoznog ‘sapuna‘. Jednom komšićevac...‘

‘Milanović je sramotio Hrvatsku pred civiliziranim svijetom i nanosio štetu Hrvatima u BiH‘, poručuju iz HDZ-a

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da Bosna i Hercegovina mora ući u Europsku uniju s Hrvatima kao konstitutivnim i ravnopravnim narodom i da je za Hrvatsku i susjednu zemlju opasno što se "u pregovore ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu".

Premijer Andrej Plenković ocijenio je ranije u utorak da će otvaranje pregovora BiH s EU-om predstavljati "jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu".

Pantovčak je priopćio da izjava premijera predstavlja "vrhunac njegovog dodvoravanja briselskim birokratima". "Za njegovu političku karijeru možda to i jest uspjeh jer je u cijelosti došao u ravan s briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH. Ali, za hrvatski narod u BiH takvim „najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade“ kao da je "popločen put u politički pakao", poručuje se u priopćenju.

Milanović je prozvao Plenkovića da nikad nije iskoristio pravo glasa Hrvatske kao punopravne članice EU-a da zaštiti interes Hrvata u BiH i hrvatski nacionalni interes.

"Plenković se i sada hvalisa kako su partneri u Briselu čuli njegove poruke vezane uz BiH - prikazujući sebe kao veću Ursulu od Von der Leyen - iako svih ovih godina nismo ni čuli ni vidjeli da je bar jednom u Briselu ikome rekao - ne, dok se ne zajamče prava Hrvata u BiH! Niti na jednom Europskom vijeću ili na sastanku svojih briselskih partnera Plenković nije posegnuo za pravom koje ima i koristi svaka suverena članica EU. Kada se Hrvatskoj zabranilo da sudjeluje u misiji EU u BiH ili kada je visoki predstavnik za vanjsku politiku lagao o pravu Hrvatske kao članice EU ili kada su njegovi europski partneri legalizirali nelegalnog člana Predsjedništva BiH – Plenković nije ni pisnuo", naglašava se u priopćenju Pantovčaka.

Sada su iz HDZ-a odlučili reagirati na Facebooku na Milanovićevo priopćenje, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

- Dok se Andrej Plenković bori za Hrvate u BiH i njen europski put, Milanović nije učinio ništa. Ni sada - ni prije.

Jednom komšićevac, uvijek komšićevac. Zavidni Milanović ne može protiv sebe. Donedavno je “prijetio” Zapadu ako se ne otvore pristupni pregovori s BiH, no sada kada je uz ustrajni angažman premijera Europska komisija dala zeleno svjetlo za BiH, Milanović ponovno nasrće na Vladu RH, ali i čitavu EU. Očito je frustriran jer je taj povijesni iskorak za susjednu nam državu, u kojoj su Hrvati konstitutivni narod, učinjen bez i najmanjega njegovog doprinosa.

No zavist i jal nisu ono najgore kod Milanovića: pristupni pregovori bit će otvoreni unatoč i usprkos njemu - koji je svojim vulgarnostima i uvredama na račun cijelog demokratskog Zapada u biti pokušavao minirati europski put BiH. Sramotio je Hrvatsku pred civiliziranim svijetom i nanosio štetu Hrvatima u BiH.

Prisjetimo se da je Milanović svojom famoznom izjavom o “sapunu”, izrečenom neposredno prije zadnjih izbora u BiH, samo mobilizirao mnoge Bošnjake da glasuju upravo za Komšića. Stara ljubav zaborava nema.

Milanovićev je cilj isti kao kad je u crvenom šuškavcu po Sarajevu navijao za unitarista Komšića i radovao se što će Bošnjaci preglasati Hrvate na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Jedino su metode sada drukčije, prikrivenije, zamotane u plašt provokacije - tj. tobožnje brige za naše sunarodnjake u BiH - poručili su iz HDZ-a na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:03